Kaddáfí: Bitva je rozhodnuta

Tripolis - Podle libyjského vůdce Muammara Kaddáfího je bitva rozhodnuta v jeho prospěch a rozhovory mezi ním a povstalci nepřipadají v úvahu. Libyjský vůdce to prohlásil ve čtvrtek v noci v projevu pro své stoupence ve svém rodišti Syrtě.

„Bitva je rozhodnuta. Již je rozhodnuta ve prospěch mas a lidu,“ řekl Kaddáfí. „Přejdou přes vás masy a zadupou vás,“ varoval povstalce, kteří převzali kontrolu nad oblastmi na východě a západě země. „Rozhovory mezi nimi (povstalci) a mnou nenastanou do soudného dne,“ prohlásil v audionahrávce, kterou si na shromáždění v Syrtě poslechly tisíce lidí.

Šlo o další z řady vzpurných projevů libyjského vůdce, který po skoro 42 letech u moci od konce února čelí bezprecedentnímu tlaku, aby se vzdal moci. Povstalci po pěti měsících ovládají skoro polovinu země a o postup usilují na třech frontách, zatímco množství západních zemí včetně USA uznalo jejich radu jako legitimního zástupce Libye. Kaddáfí se v posledních týdnech ke svým stoupencům obrací častěji. Pravděpodobně se tak snaží zvednout morálku svých příznivců.