James Murdoch o odposleších věděl, tvrdí jeho zaměstnanci

Londýn - James Murdoch „se zmýlil“ ve své výpovědi v britském parlamentu, když tvrdil, že před třemi lety nevěděl o rozsahu odposlechů v bulvárním nedělníku News of the World. Tvrdí to bývalí vysocí představitelé jeho společnosti News International, která vydává britské listy Jamesova otce, Ruperta Murdocha. James Murdoch řídí evropské a asijské operace Murdochova mediálního impéria a byl dosud považován za dědice, který vedení otcových firem převezme. Skandál kolem odposlechů v News of the World vedl k uzavření nedělníku a otřásl politickou i mediální scénou v Británii. Aféra vyvrcholila středečním maratonským vystoupením premiéra Davida Camerona v parlamentu a ustavením nezávislého vyšetřování, ale i poté se průběžně objevují další dozvuky.

James Murdoch v úterý v parlamentu řekl, že v roce 2008 nevěděl o e-mailu ukazujícím, že odposlechy byly v dnes už nevycházejícím nedělníku širší praxí a neomezovaly se na jediného reportéra Clivea Goodmana, jenž za ně byl v roce 2007 odsouzen do vězení.

James Murdoch to řekl v souvislosti s odškodným ve výši přes 600 000 liber pro šéfa asociace profesionálních fotbalistů Gordona Taylora kvůli odposlouchávání jeho telefonu. Murdoch mladší řekl, že tehdy nevěděl, že odposlechy byly v redakci rozšířené, a proto s vyplacením odškodného Taylorovi v roce 2008 souhlasil. Popřel také, že by tehdy věděl o e-mailu, který ukazoval na to, že se na odposleších podílel i šéf reportérů News of the World Neville Thurlbeck.

Nicméně poslední šéfredaktor NoW Colin Myler a Tom Crone, který byl ještě před dvěma týdny šéfem právního oddělení News International, tvrdí opak a zdůrazňují, že ho o e-mailu informovali. „Chtěli bychom poukázat na to, že James Murdoch se ve svém líčení toho, co mu bylo řečeno při vyřizování případu Gordona Taylora, mýlí. Ve skutečnosti jsme ho o tom e-mailu informovali,“ uvedli Myler s Cronem ve čtvrtek večer ve společném prohlášení.

List The Independent napsal, že střet je projevem vnitřních bojů v News International, když se proti Jamesi Murdochovi obracejí bývalí spojenci. Myler byl šéfredaktorem News of the World do jeho překvapivého rozpuštění před dvěma týdny, zatímco Crone musel odejít z News International krátce poté.

James Murdoch oznámil, že si za svým svědectvím v mediálním výboru parlamentu stojí. Šéf výboru John Whittingdale uvedl, že požádá Murdocha mladšího o písemné vysvětlení.

Vydáno pod