Vyjednávání Republikánů s Obamou o státním dluhu USA zkrachovala

New York/Washington – Jednání vedená Bílým domem o navýšení stropu pro státní dluh Spojených států zkolabovala. Republikáni do budoucna odmítají vyjednávat s prezidentem Barackem Obamou, řešení hodlají hledat už jen v Kongresu. Americká média přitom ještě ve čtvrtek informovala, že se obě strany blíží k nalezení kompromisu. Jen týden a několik dní přitom zbývá do úterka 2. srpna, po kterém bez dohody hrozí bankrot země.

Naději na brzkou dohodu zhatil v pátek vpodvečer místního času neočekávaný krok republikánského šéfa Sněmovny reprezentantů Johna Boehnera. Ten zveřejnil dopis o dvanácti odstavcích, ve kterém oznamuje přerušení jednání s Obamou. Důvodem jsou rozdílné názory na navýšení daní. Nové daně Republikáni striktně odmítají a navýšení stropu pro státní dluh podmiňují rozsáhlými rozpočtovými úsporami. Podle Boehnera požadoval Obama navýšení daňových příjmů o čtyři sta miliard dolarů, což šéf sněmovny a ostatní republikáni odmítli.

John Boehner
Zdroj: ČTK/AP/Susan Walsh

První muž Spojených států označil pátek za nejzazší datum pro dohodu, později nedokázal zakrýt zlost a frustraci. Podle jeho slov nabídl republikánům výjimečnou dohodu, takže nechápe, proč jednání opustili. Rovněž si postěžoval, že mu Boehner nezvedá telefony. Obama dosavadní jednání přiblížil metaforicky, když prohlásil, že ho doposud nechali republikáni několikrát u oltáře. Myslí si, že si republikánská strana bude muset položit otázku, zda na něco dokáže říct ano. Americkým politikům vypršel čas na dohodu, doplnil Obama.

Boehner se však nyní chce zaměřit na jednání se špičkami Senátu, ve kterém ovládají většinu křesel demokraté. S nimi chce najít řešení, které by pomohlo odvrátit hrozbu, že Spojené státy nebudou po druhém srpnu schopny splácet své závazky. Jednou z možností, které jsou ve hře, je i krátkodobé zvýšení stropu pro státní dluh, které by oběma stranám koupilo čas potřebný pro další jednání.

„Nikdy jsme nedosáhli dohody a nikdy nebyla blízko. Nakonec jsme nenašli společnou řeč. Ne kvůli tomu, že bychom byli rozdílné osobnosti, ale protože máme rozdílné vize pro naši zemi,“ napsal Boehner členům sněmovny.

Nyní je strop pro americký státní dluh vyčíslen na čtrnáct celých tři bilionů dolarů. S rychlým růstem zadlužení se země potýká hlavně v posledních letech. Na vině jsou obrovské rozpočtové schodky, které během Obamovy vlády překračují pravidelně hranici bilionu dolarů. Nynější fiskální rok, který skončí v září, přinese podle odhadů zvýšení státního dluhu na rekordních jeden a půl až jedna celých šest bilionu dolarů. Vysoké schodky jsou částečně způsobené nedávnou hlubokou recesí, ale i výdaji na válku v Iráku a Afghanistánu.

Dosud bylo hlasování o navýšení hranice pro státní dluh spíše technického rázu. To však změnily loňské volby do Kongresu, který od voleb ovládají republikáni. Demokratům zůstala většina pouze v Senátu. V dohodě brání oběma stranám rozdílná ideologická východiska. Dohodu komplikuje i silné konzervativní republikánské křídlo, které odmítá zvyšování daní.

Strop pro státní dluh stanovuje vládě Kongres od roku 1917, aby získal kontrolu nad vládními výdaji. První strop pro dluh tehdy činil jedenáct a půl miliardy dolarů. Předtím schvalovali američtí zákonodárci zvlášť každé nové dluhopisy vydané vládou. Strop se přitom zvýšil čtyřiasedmdesátkrát jen od roku 1962, desetkrát z toho od roku 2001.

Jednání o dluhu ztroskotalo (zdroj: ČT24)