Počet obětí norského střelce se vyšplhal na 84

Oslo – Počet obětí dvaatřicetiletého Nora, který začal střílet do davu na shromáždění mladých příznivců vládní strany na ostrově Utöya, už vystoupil na osmdesát čtyři. Samotným Oslem, které je od ostrova vzdáleno dvacet kilometrů, otřásla mohutná exploze několik hodin předtím. Výbuch nepřežilo sedm lidí. Střelce už policie na ostrově Utöya zadržela. Nyní se snaží zjistit jeho motiv a především to, zda se jednalo o koordinované akce. Ve hře jsou podle expertů zatím dvě verze. Podle jedné jsou za útoky zodpovědní islámští radikálové, druhá operuje s vazbami střelce na norskou extrémní pravici.

Na ostrově, který na první pohled připomíná ráj, se včerejší odpoledne změnilo pro víc než pět set mladých příznivců vládní strany v peklo. Dvaatřicetiletý Nor se mezi ně vmísil převlečený za policistu. Následně začal do mladých lidí ve věku mezi čtrnácti a osmnácti lety pálit. Podle policie může ještě počet mrtvých stoupat, protože mnoho mladých skončilo v nemocnici s těžkým zraněním.

Ostrov leží asi dvacet kilometrů od hlavního města, kterým několik hodin před tím otřásla mohutná exploze – výbuch nepřežilo 7 lidí. V souvislosti s pumovým útokem je hospitalizováno 90 osob.

Podle dostupných informací pracuje norská policie s hypotézou, že spolu oba útoky souvisí. Norská tisková agentura uvedla, že byl dvaatřicetiletý střelec spatřen v centru hlavního města před explozí. Oba případy rovněž spojuje nález nevybuchlých náloží na ostrově. Porovnání výbušnin z obou míst útoků by mohlo definitivně potvrdit či vyvrátit, zda je v pozadí obou útoků stejný motiv.

Policie střelce na ostrově Utöya nakonec zadržela – oficiálně ho neidentifikovala, ale norská média o něm hovoří jako o Andersovi Behringovi Breivikovi. Teď se policie snaží zjistit jeho motiv a především to, jestli šlo o koordinované akce. Vyšetřování zatím vede dvěma směry – podle expertů nesou útoky rysy islámských radikálů, objevily se ale i zprávy, že střelec má vazby na norskou extrémní pravici.

Šéf policie Sveinung Sponheim v televizi NRK řekl, že z internetových zápisů je vidět, že má podezřelý některé politické rysy směřující k pravici a že zastává protimuslimské názory. Zůstává ale nejasné, zda to byla motivace jeho činů. Jeden policejní činitel citovaný agenturou Reuters uvedl, že podezřelý zřejmě jednal při obou útocích sám. „Zdá se, že vůbec není napojen na žádnou mezinárodní teroristickou organizaci,“ řekl tento činitel, který chce zůstat v anonymitě, protože tyto informace policie oficiálně nezveřejnila.

Pumový útok na Oslo
Zdroj: ČTK/AP/Jon Bredo Overaas

Norská policie a armáda oznámily, že posílí bezpečnostní opatření u budov a institucí, které jsou po pátečních útocích potenciálně ohrožené. Situace v norské metropoli již není chaotická a výzva, aby se lidé vyhýbali centru města, byla zrušena.

Vydáno pod