Norský premiér: Útoky jsou největší tragédií od války

Oslo - Norský premiér Jens Stoltenberg dnes ráno na tiskové konferenci označil páteční útoky v Oslu a na nedalekém ostrově Utöya za národní tragédii. Vyhlásil národní smutek a řekl, že osobně navštíví raněné v nemocnicích. O život přišlo podle nejnovější policejní zprávy sedm lidí v Oslu a 84 na ostrově.

Raněných jsou desítky, nemocnice žádají lidi, aby darovali krev. V souvislosti s pumovým útokem v Oslu je hospitalizováno 90 osob. Dnes se kvůli atentátům sejde vláda a na znamení smutku budou staženy vlajky. Premiér řekl, že je třeba útoky vyšetřit a objasnit. Norsko podle jeho slov musí chránit své hodnoty a zůstat otevřenou společností. „Od druhé světové války nebyla naše země postižena zločinem takového rozsahu,“ řekl.

Jens Stoltenberg: „Vyšetřování bude úspěšné, až budeme moci říct, kdo je za těmito krutými násilnými útoky. Policie zatkla jednoho člověka a to jí dává dobrý základ pro další vyšetřování. Je nesmírně důležité, aby pachatelé, ať už je to jeden, nebo více lidí, byli potrestáni podle norského práva. Odpovědnost mě jako premiéra a dalších členů vlády vůči obyvatelstvu je - být zde přítomen. Vyjádřit solidaritu. Norsko je malá, ale hrdá země, jsme semknutí zejména v těžké době, jako je tato, a myslím, že všichni Norové cítí s obětmi tohoto násilí.“

Stoltenberg řekl, že v Oslu jsou nyní vojáci, kteří mají zabezpečit budovy zasažené páteční explozí. Ministr spravedlnosti Knut Storberget na téže tiskové konferenci nevyloučil, že mrtvých na ostrově bude nakonec víc. Přiznal, že mnozí z raněných jsou ve vážném stavu. Řekl také, že prozatím není důvod snižovat stupeň pohotovosti.

Policie zatkla dvaatřicetiletého Nora, kterého spojuje s oběma akcemi. Oficiálně ho neidentifikovala, ale norská média o něm hovoří jako o Andersovi Behringovi Breivikovi. Je údajně pravicového zaměření, ale jeho motivy nejsou ještě jasné. Neví se ani, zda jednal sám nebo zda za ním stojí skupina.

Podle stanice BBC měl několik zbraní - ruční, samopal a také kulovnici. Televize CNN tvrdí, že měl na modrém svetru policejní znak, ale pro policii nikdy nepracoval. Na ostrov se dostal asi dvě hodiny po útoku v Oslu přívozem, svolal účastníky tábora a začal do nich střílet.

TK Jense Stoltenberga a Knuta Storbergeta (zdroj: ČT24)