Belgické ženy se už nesmějí zahalit

Brusel - V Belgii ode dneška platí zákon, který zakazuje na veřejnosti nosit šátky a burky zahalující obličej. Po Francii jde o druhou evropskou zemi, kde takový zákaz platí. S tímto rozhodnutím ale nesouhlasí zejména muslimská menšina, která v zemi žije.

Sedm dní ve vězení a pokuta téměř 140 eur hrozí ženám, které nebudou dodržovat zákaz nošení šátků, nikábů a burek, které zahalují obličej. O přijetí zákona už na jaře rozhodli belgičtí zákonodárci, kteří tak potvrdili rozhodnutí svých předchůdců, které ale nestačilo proběhnout celým legislativním procesem v minulém volebním období, takže bylo třeba celou proceduru absolvovat znova. Tehdy, v roce 2010, se jednalo o mediálně sledovanou věc, neboť Belgie v té chvíli byla první zemí Evropy, která se blížila takovému zákazu. 

Muslimka marockého původu:

„Se zákazem nikábu souhlasím, ale šátek, to je něco jiného, to je naše povinnost. Nikáb nebo burku islám nenařizuje. Myslím, že lidé, kteří je nosí, chápou Korán špatně.“

Nakonec ji ale předběhla Francie, kde tato omezení platí od letošního dubna. Francie je také přísnější v hrozbě možných trestů, protože tam v určitých případech mohou ti, kteří donutí nějakou ženu k porušení této normy, čelit až ročnímu vězení a pokutě až 30 000 eur (735 000 korun). Kromě těchto dvou zemí obdobná opatření platí i lokálně jinde v Evropě.

Například v ženevském kantonu ve Švýcarsku, kde zákaz platí ve školách, přičemž v řadě dalších švýcarských regionů platí pro veřejná místa obecně. Podobná místní omezení jsou třeba i v Itálii, Británii, Lucembursku či Španělsku. Kvůli tlaku populistů nyní celonárodní zákaz zvažuje i Nizozemsko. Muslimky v burkách na ulicích v Belgii takřka nechodí - všechny nosí šátek. Na ulici jim ho nikdo nezakazuje, zakazují ho ale mnohé školy, nesmí ho nosit státní úřednice a zaměstankyně některých soukromých firem.

Belgičtí zákonodárci při přijímání zdůrazňovali, že opatření není namířené proti tradičnímu zahalení muslimek. Jde o to, aby bylo možné identifikovat osobu. Vztahovat se nebude na různé slavnosti, jako jsou například v Belgii oblíbené a hojné karnevaly.