Lotyši v referendu rozpustili parlament

Riga - Lotyši se v sobotním referendu podle očekávání vyslovili jasnou většinou hlasů pro rozpuštění parlamentu. Vyplývá to ze zprávy volební komise na základě sečtených hlasů. Výsledky znamenají, že Lotyši půjdou zřejmě na podzim k předčasným parlamentním volbám, patrně 17. září. Lotyšský prezident Andris Bérziňš konstatoval, že je pozitivní, že se referenda zúčastnilo téměř tolik lidí jako posledních parlamentních voleb. „Vůle k rozpuštění parlamentu je jednoznačná, a to musíme respektovat,“ zdůraznil.

V sobotním referendu 95 procent Lotyšů odpovědělo „ano“ na otázku, zda se má rozpustit parlament. Pět procent bylo proti. Referendum na jaře vyhlásil někdejší prezident, šestapadesátiletý Valdis Zatlers poté, co parlament odmítl zrušit imunitu jednoho poslance podezřelého z korupce.

Hlasování se zúčastnilo 44,3 procenta z 1,5 milionů oprávněných voličů. Podle lotyšských zákonů ovšem referendum nevyžadovalo minimální povinnou účast voličů. Rozhoduje většina těch, kteří odevzdají svůj hlas.