Červený kříž nakrmil čtyři tisíce somálských rodin

Mogadišo - Mezinárodní výbor Červeného kříže rozdal téměř 400 tun potravin v oblastech kontrolovaných islamistickým hnutím Šabáb na jihu Somálska. Světový program pro výživu při OSN (WFP) do oblastí, které kontrolují islamisti napojení na teroristickou síť Al-Káida, pomoc dodávat nemůže a patří zde k zakázaným organizacím. Kromě Červeného kříže v oblasti stále působí například Lékaři bez hranic, Solidarita a Dánská či Norská rada pro uprchlíky.

Červený kříž doručil v sobotu 400 tun potravinové pomoci do provincie Gedo pro asi čtyři tisíce rodin, to je asi 24 tisíc lidí. Rozdání se obešlo bez incidentů a za vědomosti místních úřadu (Šabábu). Každá rodina dostala asi100 kilogramůjídla, z toho20 litrůoleje, přes40 kilogramůrýže a fazole. Další dodávky by měly následovat v příštích dnech.

Provincie sousedí v Somálsku s oblastí Bakool a Lower Shabelle, kde podle prohlášení OSN panuje hladomor. MVČK pracuje v Somálsku nepřetržitě od roku1991 aje jednou z mála zemí, která nikdy zemi neopustila a pracuje i v oblastech kontrolovaných islamisty.

Telefonát Jana Moláčka (zdroj: ČT24)