Moskva se do dvaceti let chce dvakrát nafouknout

Moskva - Rusko chce rozšířit rozlohu desetimilionové metropole Moskvy na dvojnásobek. Hlavní město by tak mělo přes2 500 kilometrůčtverečních, tedy zhruba pětkrát více než Praha. Podle plánů starosty metropole a gubernátora přilehlých oblastí se bude stavět na jih od hlavního města. Tam mají své rezidence prezident Dmitrij Medvěděv a premiér Vladimír Putin. Do nových oblastí se mají přesunout vládní kanceláře a velké podniky a nové části Moskvy mají zlepšit i dopravu.

„Chceme z Moskvy vytvořit velké finanční centrum. To bude také vyžadovat vybudování efektivní infrastruktury. Plánované změny budou mít přímý pozitivní dopad i pro obyvatele Moskvy. Zvýšíme životní úroveň města,“ slibuje Medvěděv. Do města chce přilákat byznysmeny a velké firmy. 

Vláda naplánovala růst Moskvy do 20 let. Zatím ale nezveřejnila, kolik to bude stát. Sestavení rozpočtu může trvat až jeden rok. Politici věří, že se vypořádají s byrokracií a s korupcí a vytvoří z Moskvy globální finanční centrum, které bude konkurovat například Londýnu, Dubaji nebo Singapuru.

Dopravní zácpa v Moskvě
Zdroj: ČT24

Moskvu trápí zácpy na silnicích a doprava často kolabuje. Rozpínání města může ale situaci ještě zhoršit - kritici tvrdí, že město bude ještě špinavější. Počet obyvatel v Moskvě kromě toho stále roste, periferie města nemají přesné hranice a lidé tam žijí ve špatných podmínkách. „Veškeré problémy Moskvy souvisí s tím, že je finančním, administrativním a kulturním centrem. Lidé se sem stěhují a koncentrují. Přelidnění pak způsobuje problémy,“ říká Jurij Grigorijan, ředitel institutu Strelka pro architekturu veřejných prostor.

Rusko chce rozšířit rozlohu metropole (zdroj: ČT24)