Vytažený vrak Bulgarie vydal těla všech obětí

Moskva – Ruští záchranáři našli už všechna těla obětí z výletní lodi Bulgaria. Počet potvrzených obětí katastrofy dosáhl 122. Bulgaria, postavená v roce 1955 v Komárně v Československu, se potopila 10. července na řece Volze nedaleko Kazaně, správního střediska Tatarstánu v centrálním Rusku. Zachránilo se jen 79 z 201 lidí, kteří podle úřadů byli na palubě. Vrak lodi byl o víkendu vytažen z téměř dvacetimetrové hloubky na hladinu a odvlečen na mělčinu. Po podrobné prohlídce vyšetřovateli má být sešrotován.

Po více než týdenních přípravách se v pátek dvěma mohutným plovoucím jeřábům podařilo loď odtrhnout od dna a téměř vyzdvihnout na hladinu. Kvůli potížím s posunutím těžiště bylo v sobotu nutné odvléci vrak na mělčinu, kde se záchranáři snaží utěsnit trup lodi a odčerpat z něj vodu. Pak by se loď měla přesunout do doku, aby mohla následovat detailnější prohlídka.

V souvislosti s potopením lodi vyšetřovatelé zatím obvinili čtyři lidi - ředitelku společnosti, která loď měla pronajatou k turistickým výletům, inspektora, který plavidlo schválil do provozu, a kapitány dvou lodí, které propluly kolem místa neštěstí bez poskytnutí pomoci. Mnozí komentátoři však považují obviněné jen za „obětní beránky“ a poukazují na zchátralost nejen ruské flotily říčních lodí, ale celé dopravní infrastruktury. To spolu se všudypřítomnou korupcí, lhostejností k lidským životům a honbou za ziskem vytváří předpoklady pro další katastrofy.

Vrak parníku Bulgaria
Zdroj: ČT24