Velký bariérový útes má šanci na přežití, je však třeba snížit emise

Sydney – Vědci na základě posledního výzkumu tvrdí, že největší korálový útes na světě na východním pobřeží Austrálie nezmizí tak rychle, jak se dříve domnívali. Podle informací agentury DPA jsou varování, že Velký bariérový útes kvůli klimatickým změnám odumře během příštích dvaceti až třiceti let, přehnaná. Vyplývá to z nejnovějších výzkumů Univerzity Jamese Cooka.

Podle vyjádření pracovníka univerzity Seana Connollyho pro list The Australian nezmizí útes během příštích dvaceti až třiceti let, jak se předpokládalo, ale bude vypadat jinak a bude se mu dařit hůře než dnes. Podle Connollyho se budou koráli umět lépe přizpůsobit teplotním změnám. Závěry jeho výzkumu se podle DPA podobají předpovědím ostatních expertů. Za podmínky, že se podaří zredukovat emise skleníkových plynů a zpomalit tak klimatické změny, poškození Velkého bariérového útesu může být zastaveno, tvrdí Connolly.

Velký bariérový útes

Největší korálový útes světa nacházející se při severovýchodním pobřeží Austrálie. Dosahuje délky přes dva tisíce kilometrů. Jeho velká část je chráněna jako Great Barrier Reef Marine Park. Celý útes je od roku 1981 pod ochranou UNESCO. Jedná se o jedinou stavbu živých tvorů na Zemi viditelnou z Měsíce. Útes tvoří společné dílo až tří set padesáti druhů korálů a poskytuje domov stovkám druhů ryb, desítkám druhů mořských hadů, mlžů, plžů a podobně. Jeho ekosystém snese srovnání jen s druhovou bohatostí deštných pralesů. Podle odhadů je v dnešní době poškozeno na sedmdesát procent útesu.

Zdroj: Wikipedia.cz

K záchraně útesu by měla vést i další opatření, jako například ochrana před místním znečištěním či zákaz nadměrného rybolovu. Díky těmto restrikcím by měl útes šanci, že odolá rostoucím teplotám a okyselování oceánu, jak píše Connolly spolu s kolegy v aktuálním čísle vědeckého časopisu Science.

Experti zkoumající útesy varovali dříve během letošního roku, že pokud emise skleníkových plynů nebudou v průběhu příštích deseti let výrazně omezeny, útes nemá šanci na přežití. Tehdy varovali, že pokud bude teplota vody nadále stoupat, koráli odumřou do roku 2025.

Co ohrožuje Velký bariérový útes

1. Zvyšování teploty oceánu způsobuje odumírání korálů, které se projevuje jejich vybělením. Barvu korálů totiž způsobují jednobuněčné organismy žijící s nimi v symbióze a ty je kvůli vyšším teplotám opouštějí. Koráli se bez nich neobejdou a umírají.

2. Velké ohrožení pro korálový útes představuje i přemnožená hvězdice trnitá, která ho v posledních letech doslova rozežírá. Její přemnožení je způsobené úbytkem přirozených nepřátel požírajících její larvičky, jakými jsou například ryby ploskozubci či menší druhy žraloků.

3. Také nepřátel velkých hvězdic, které se korály živí, měkkýšů tritonek, značně ubylo. Lastury tritonek jsou totiž vyhledávaným suvenýrem turistů.

Zdroj: Wikipedia.cz

 Velký bariérový útes, rozkládající se na ploše tři sta čtyřiceti pěti tisíc čtverečních kilometrů, patří ke světovému přírodnímu dědictví UNESCO. Jedno z druhově nejbohatších míst planety lemuje východoaustralské pobřeží. Jeho krásami se ročně přijíždí kochat přes dva miliony lidí a přinášejí zisk přes dvě miliardy australských dolarů.

Vydáno pod