Nenáviděný egyptský exministr by měl znovu stanout před soudem

Káhira – Před egyptským soudem by měl znovu stanout exministr vnitra Habíb Ibráhím Adlí. Podle obžaloby to byl právě on, kdo nařídil střelbu do protivládních demonstrantů, při níž na začátku roku zemřelo 840 lidí. V jiném procesu už byl Adlí odsouzen – za zpronevěru a praní špinavých peněz dostal 12 let. Není ale vyloučeno, že soud bude opět odročen.

Jedna z nejvíc nenáviděných postav Mubarakova režimu budí vášně i po pádu režimu, který pomáhala udržet u moci. Proces s Adlím byl kvůli potyčkám odročen už dvakrát – nejdříve se strhla bitka přímo v soudní síni, podruhé musela před soudní budovou zasahovat vojenská policie. Kvůli střelbě do demonstrantů půjdou před soud i další lidé včetně exprezidenta Husního Mubaraka. Jeho proces by měl začít 3. srpna.



V káhirských ulicích mezitím znovu tekla krev – až 200 lidí bylo zraněno při víkendových střetech mezi demonstranty požadujícími urychlení reforem a příznivci vládnoucí Nejvyšší rady ozbrojených sil (SCAF). Na káhirském náměstí Tahrír již 16. den setrvávají stovky lidí a požadují od vedení země urychlení reforem.

Egyptský exministr vnitra před soudem (zdroj: ČT24)