Lahev s vodou - vynález, který prosvítil filipínské domovy

Manila – Jednoduchý nápad výrazně zlepšil život obyvatelům chudinských čtvrtí na Filipínách. Svítí si totiž pomocí lahve s vodou. Je to jednoduchý způsob, který je navíc zadarmo. Projekt se nazývá příznačně – Litr světla. Založil ho Ilac Diaz, který bere šíření podobných vychytávek a energie z udržitelných zdrojů jako poslání. Světlo podle něj nahradí až 60wattovou žárovku. Alternativní projekt má podporu vlády a světlou budoucnost.

Jednoduchý trik pomáhá lidem v chudinských čtvrtích filipínské Manily. Z mnoha plechových střech teď trčí vršky plastových lahví. V lahvi je voda a čtyři lžičky bělidla, které zabraňuje řasám, aby se množily. Voda tak zůstává průzračně čistá. „Sluneční paprsky procházejí lahví, ve vodě se roztříští a osvětlují místnost ve všech směrech. Je to velký rozdíl oproti tomu, kdyby byla ve stropě pouze díra. Pak by sluneční paprsky vytvořily jen úzký pruh světla,“ prohlásil ředitel projektu Litr světla Ilac Diaz. 

Lahev by měla osvětlovat místnost až deset měsíců v roce. Její životnost je díky bělidlu pět let. „Sousedi tomu nemohli uvěřit, přišli se ke mně podívat a říkali – to je opravdu jen voda? Všichni říkali, že to chtějí doma také,“ podotkla obyvatelka slumu Erlinda Densingová. Výroba i umístění jsou jednoduché – láhev zasadí do kusu vlnitého plechu, naplní a pak nýty připevní ke střeše. Zavírání i spoje pak utěsnění tmelem, aby dovnitř nezatékalo. 

Projekt se šíří velkou rychlostí. Na dvě stovky dobrovolníků – studentů i zaměstnanců různých firem – za tři měsíce v Manile a okolí nainstalovaly již více než 10 tisíc lahví. „Jsme příliš závislí na energiích, kterých ale nemáme dost na pokrytí potřeb všech. Alternativní řešení jsou k nezaplacení,“ konstatoval dobrovolník Rey Mundo. Filipíny vyrábějí elektřinu z fosilních paliv, poptávka stoupá a vláda se snaží podpořit obnovitelné zdroje. Z projektu je proto nadšená. 

Ilac Diaz, ředitel projektu Litr světla:

„Je to revoluce, která mění život lidí k lepšímu. Dřív žili v šeru, tohle je úplně něco nového.“ 

Technologie je enormně levná, což je pro obyvatele chudinských čtvrtí to nejdůležitější. Za elektřinu platili v průměru 18 dolarů za měsíc, teď jim stačí svítit si jen v noci a přes den šetří. „Je to velký rozdíl, můžete si za ty peníze koupit kilo rýže nebo dokonce rybu,“ řekl obyvatel slumu Manuel Polance. Diaz doufá, že se mu podaří zapojit ještě víc soukromých investorů. Vršky lahví by pak mohly koukat třeba ze střech škol nebo veřejných míst po celé zemi.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)