Světová banka dá východní Africe půl miliardy

Řím - Světová banka rozhodla uvolnit více než 500 milionů dolarů (8,5 miliardy korun) na pomoc východoafrickým zemím sužovaným katastrofálním suchem a nedostatkem potravin. O pomoci Somálsku dnes v Římě jednala také Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

„Okamžitá pomoc je jasná priorita a je důležité jednat rychle, abychom zamezili lidskému strádání, pozornost ale věnujeme také dlouhodobým řešením,“ uvedl ředitel Světové banky Robert Zoellick. Banka dosud poskytla 12 milionů dolarů (204 milionů korun) na naléhavou pomoc pro nejpotřebnější.

Sucho, které v současnosti sužuje východní část kontinentu, je nejhorší za posledních 60 let. V ohrožení je 12 milionů lidí v Keni, Etiopii, Džibutsku, Súdánu, v Ugandě a v Somálsku, jehož dvě části OSN prohlásila za oblasti stižené hladomorem. Islámští radikálové v Somálsku ale minulý týden tvrzení o hladomoru označili za propagandu.

Generální ředitel FAO Jacques Diouf uvedl, že na řešení krize bude třeba 300 milionů dolarů v následujících dvou měsících a 1,6 miliardy dolarů (27,2 miliardy korun) v příštích 12 měsících. Přesným částkám, které dárci přislíbili nebo již připsali, se ale na závěrečné tiskové konferenci spolu s francouzským ministrem zemědělství Brunem Le Mairem vyhnul. Le Maire uvedl, že EU přispěla 100 miliony eur (2,4 miliardami korun) a Francie „zdvojnásobila svou pomoc na deset milionů“. Přesnější čísla by měla být známa po středeční dárcovské konferenci v keňském Nairobi.

Asi třicítka známých osobností v čele se zpěvákem Bobem Geldofem, britským hercem Stephenem Fryem nebo herečkou Kristin Scott Thomasovou před dnešním jednáním apelovala na členské státy FAO, aby oznámily částku, kterou chtějí pomoci, a aby tyto peníze daly bezodkladně k dispozici.

Letecký most pro potravinovou pomoc

Ředitelka Světového programu pro výživu (WFP) uvedla, že organizace v úterý otevře avizovaný letecký most s potravinovou pomocí pro děti v somálské metropoli Mogadišu. Některé děti jsou tu podle Josette Sheeranové tak podvyživené, že mají i méně než 40procentní šanci na přežití. Sheeranová se prý během své cesty v zemi setkala s matkami, které „musely učinit příšernou volbu a zachránit silnější (dítě) na úkor nejslabšího“.

Uprchlický tábor v Dadaabu
Zdroj: ČT24

Uprchlické tábory - jediná naděje Somálců

Desetitisíce Somálců prchají před suchem do sousedních zemí, většinou do Keni. Před branami uprchlického tábora v Dadaabu se denně hromadí vyčerpaní, vyhladovělí a nemocní Somálci. Čekají, až na ně přijde řada. „Byli jsme na cestě 8 dnů, neměli jsme sebou nic, ale dobří muslimové nám pomáhali,“ popisuje uprchlice Sara.

Její rodina se konečně dočkala a byla přijata do tábora. Jako všichni nově příchozí, kromě těch, kteří musejí rovnou do nemocnice, nejdřív projdou registrací a zdravotní prohlídkou. Sářiny dvě děti přečkaly cestu celkem v pořádku, jsou jen zesláblé - v dalším stanu rodina dostane potraviny - kukuřici, rýži, fazole. A potřeby na provizorní přístřešek. Na okrajích uprchlického tábora přibývají desítky obydlí každý den. „Tábor praská ve švech. Každý den přijmeme asi 1300 nových uprchlíků, jen za poslední měsíc jich přišlo skoro 40 000,“ říká William Špindler z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.