K rozsahu norské tragédie přispěl nezájem pracovníků tísňové linky

Oslo – Podle nejnovějších informací týkajících se pátečního masakru na ostrově Utöya v Norsku mohli ke zpoždění zásahu proti vraždícímu střelci přispět zaměstnanci tísňové linky. Podle některých lidí, kteří na linku volali, byli v první chvíli odbyti s tím, že nemají blokovat linku, pokud nevolají ve spojitosti s útokem v centru Osla. Útočník Anders Breivik měl tak víc než hodinu na to, aby účastníky letního tábora postřílel. Obviněný se u soudu domáhal dalšího vyšetřování včetně toho, že 'existují další dvě buňky v jeho organizaci'." Nicméně dříve policii řekl, že jednal sám. Policie proto nemůže vyloučit, že měl Breivik komplice, proto nyní po údajných komplicích pátrá.

„Neblokujte linku,“ řekli pracovníci tísňové linky podle deníku Die Welt v prvních minutách masakru na ostrově Utöya mladým volajícím, protože hovory nesouvisely s útokem v Oslu. Další kritice policie čelí kvůli tomu, kdy a jak se na ostrov dostala. Norské televizi se totiž podařilo najmout vrtulník a natočit střelce ještě předtím, než se na místě objevili policisté. Elitní policejní jednotka totiž k ostrovu vzdálenému z Osla asi 45 kilometrů jela auty a podle některých norských médií tím zbytečně ztratila čas.

Člunu, na který pak policisté přestoupili, prý údajně vysadil motor. Některá média psala rovněž o tom, že policie člun nemohla najít. Policie se brání tím, že přeprava po zemi byla v danou chvíli nejrychlejší. „Několik let jsme žádali o přepravní vrtulník. Bez úspěchu,“ řekl policejní šéf v Oslu Anstein Gjengedal. V hledáčku norské tajné policie byl navíc útočník už v březnu, a to kvůli nákupu chemikálií. Pro policejní dohled to ale tenkrát nestačilo. Část chemikálií, které Breivik legálně pořídil z několika zdrojů, nakonec použil k výrobě výbušnin.

Anders Behring Breivik
Zdroj: ČT24/Getty Images

K uctění památky šestasedmdesáti obětí pátečních útoků přišly v pondělí do metropole desetitisíce lidí. Prostor před katedrálou v centru města pokrývají květiny a svíčky. Atentátník stanul v pondělí poprvé před soudem, kde mu byla vyměřena osmitýdenní vyšetřovací vazba. V cele bude o samotě.

Shromáždění více než stovky tisíc lidí k uctění obětí se změnilo v protestní pochod odsuzující páteční útoky. Podle jednoho z účastníků shromáždění je důležité ukázat, že lidé v Norsku nejsou lhostejní k tomu, co se stalo. Přišli do Osla ukázat, že jim na tom záleží. Dotklo se to každého. Oběti si připomněli i v dalších norských městech, v sousedních skandinávských zemích a na Islandu.

Zadržený útočník Anders Breivik už se přihlásil k pumovému útoku v centru Osla i střelbě do mladých lidí na táboře sociálních demokratů na ostrově Utöya. Podle informací agentur použil nejspíš ilegální střely typu dum-dum, které díky svému speciálnímu tvaru způsobují rozsáhlá vnitřní zranění. To je možným důvodem, proč střelba způsobila tolik obětí na životech.