Na kosovsko-srbské hranici to jiskří

Priština – Kosovské ministerstvo vnitra se v noci na dnešek pokusilo na dvou problematických hraničních přechodech se Srbskem rozmístit zesílené policejní hlídky, aby zde zajistilo přísnější celní kontrolu. Jednotky se ale setkaly s odporem Srbů, kteří oblasti obývají, a po několika hodinách se stáhly. Několik lidí bylo zraněno. Srbsko akci Prištiny označilo za nesmyslný akt, který ohrozil stabilitu v oblasti. Postup Prištiny kritizovala také Evropská unie. Cílem akce bylo zabránit dovozu zakázaného srbského zboží. Import zakázala Priština minulý týden jako odvetu za bojkot kosovských výrobků nařízený Bělehradem. Bojkotem Bělehrad reagoval na jednostranné vyhlášení kosovské nezávislosti v roce 2008.

Na přechodu Brnjak bylo rozmístěno 40 policistů, druhá skupina policistů ve snaze proniknout k hraničnímu přechodu Jarinje narazila na odpor místních Srbů u města Leposavić. Stažení kosovské policie je výsledkem dohody mezi Prištinou, Bělehradem a jednotkami KFOR. Kosovští policisté nejdříve opustili okolí města Leposavić a poté přechod Brnjak.

Srbský ministr pro Kosovo Goran Bogdanović označil noční akci za nesmyslnou. Zároveň uvedl, že spolu s prezidentem Borisem Tadičem a premiérem Mirkem Cvetkovičem „kontaktovali Evropskou komisi, OSN, jižní velitelství NATO, které vede misi KFOR, a další mezinárodní instituce“. „Jednostranná akce na jedné nebo druhé straně nemůže problém vyřešit,“ řekl dopoledne Fernando Gentilini, který je zvláštním vyslancem EU v Prištině. Zároveň prohlásil, že kosovská operace nepřinesla užitek, nebyla provedena po konzultaci s mezinárodním společenstvím a EU ji neschvaluje. Kosovská vláda mezitím oznámila, že svůj post opustil šéf policie Reshat Maliqi. Ten řekl, že o nasazení jednotek u hranic nebyl informován.

Šéf srbského vyjednávacího týmu mezi Bělehradem a Prištinou Borko Stefanović ještě dopoledne označil za prioritu odblokování silnic a získání kontroly nad přechody. Do sporné oblasti se následně vydal spolu s Bogdanovičem, aby prý napětí zmírnili.

Kosovské úřady zakázaly dovoz srbského zboží minulý týden. Tento krok je odpovědí na srbský bojkot kosovských výrobků, jímž Bělehrad reagoval na jednostranné vyhlášení kosovské nezávislosti v roce 2008. Poradce ministra hospodářství sousední Černé Hory Goran Šćepanović označil obchodní válku mezi Srbskem a Kosovem za příležitost, protože jeho země může zastávat funkci zprostředkovatele prodeje a nákupu zboží.

V souvislosti s pohraničním zásahem jednotky KFOR a EULEX v noci na dnešek uzavřely z bezpečnostních důvodů most přes řeku Ibar v Kosovské Mitrovici. Řeka odděluje srbský sever od jihu obývaného převážně kosovskými Albánci. Na mostě byl podle B92 od časného rána pro dopravu otevřen jeden jízdní pruh, na místě hlídkovala bojová vozidla KFOR.