V podezřelém zavazadle v Oslu se nic nenašlo

Oslo - Velká část hlavního nádraží v norské metropoli Oslu byla dnes ráno evakuována kvůli opuštěnému zavazadlu v autobuse. Policie v něm nic podezřelého nenašla. Případ však ukazuje zvýšenou bdělost občanů a policie po pátečním pumovém atentátu, který si v centru Osla vyžádal nejméně osm obětí. Na podezřelé zavazadlo upozornil řidič autobusu.

Asi 185 centimetrů vysoký nervózně působící muž nechal kufr podle upřesněných informací v autobuse, jenž zajišťuje spojení mezi vlakovým nádražím a letištěm. Nádražní policii informoval o podezřelém zavazadle řidič autobusu. „Podezřelý muž odešel ve spěchu …a nechal své příruční zavazadlo v autobuse,“ řekl šofér novinářům. Veškerá železniční i autobusová doprava na nádraží byla až do odvolání zastavena a policie velkou část nádraží uzavřela.

Atmosféru v Norsku dokreslují i dnešní chaotické informace o tom, že policie pátrá po nebezpečném psychopatovi, jenž se s Breivikem ztotožňoval. Norská policie vzápětí přiznala, že sama pustila do oběhu mylnou informaci o spojení mezi jistým hledaným mužem a Breivikem. „Nemá to nic společného s pátečním případem,“ řekl policejní mluvčí. „Tisková zpráva byla vypuštěna omylem. Jde o rutinní policejní akci,“ dodal.

Policie zlikvidovala Breivikovy výbušniny

V noci na dnešek odpálili policisté poslední zásobu výbušnin, které nalezli na farmě provozované Andersem Behringem Breivikem. „Policie provedla kontrolovaný výbuch nalezených výbušnin,“ sdělila policejní mluvčí Trine Dyngelandová. Množství nalezených trhavin neupřesnila, uvedla pouze, že při odpálení nebyl nikdo zraněn.

Anders Behring Breivik se přihlásil k tomu, že minulý týden pomocí výbušnin zabil osm lidí v Oslu a následně postřílel 68 osob v táboře sociálnědemokratické mládeže na ostrově Utöya. Policie předpokládá, že k sestrojení výbušnin použil průmyslové hnojivo. Díky tomu, že provozoval farmu, ho mohl koupit velké množství, aniž vzbudil podezření úřadů.

Breivik je v současnosti ve vazbě. Pokud bude shledán vinným z terorismu, hrozí mu nanejvýš 21 let vězení. Norská prokuratura uvažuje, že ho obžaluje i ze zločinu proti lidskosti, což by mohlo vyústit v třicetiletý trest.

Celé Norsko se snaží vrátit se do běžného života před pátečními událostmi. Do kanceláře, kterou poničil páteční výbuch, se vrací první členka vlády - ministryně pro správní a církevní záležitosti. Premiér Stoltenberg zatím bude úřadovat z budovy ministerstva obrany. O osudu sedmnáctipatrového sídla vlády, na které bombový útok cílil, zatím není rozhodnuto.

Policie odpálila zbytek Breivikových výbušnin (zdroj: ČT24)