V Bavorsku havaroval český autobus, jeden mrtvý

Mnichov – Při nehodě autobusu v Německu zahynul šestnáctiletý Čech. Dalších 22 lidí je zraněných, z toho dva těžce. Podle policejního prezidia v Řeznu byli všichni cestující v autobusu Češi. Havarovaný autobus patří dopravci P-transport Broumov. Ten na místo vyslal náhradní autobus, který už odvezl většinu cestujících zpět do České republiky. Nehoda se stala na cestě z Mnichova do Česka na dálnici A 93. Její příčiny se stále šetří. Policie odhaduje škodu na 100 000 eur (2,4 milionu Kč). Autobus se vracel z fotbalového turnaje v Mnichově zpět do Česka, jelo v něm 57 lidí.

Nehoda se stala na dálnici A 93 kolem 01:40. Autobus sjel ze zatím neznámých příčin nedaleko obce Schwarzenfeld z vozovky, spadl z asi pětimetrového srázu a převrátil se na střechu. Schwarzenfeld leží asi 40 kilometrů od západočeských hranic.

Podle řezenské policie pocházeli cestující „ze tří nástupních míst“. Server Deník.cz uvedl, že většina jich byla z Jaroměře, Dvora Králové nad Labem, Chrudimi a Hradce Králové. Většinou se jednalo o muže ve věku 24 až 30 let, v autokaru seděl ale i třináctiletý hoch. Podle agentury DPA byl šestnáctiletý mrtvý mladík na zájezdu se svým strýcem.

Oba těžce zranění stejně jako ostatní s menšími šrámy byli rozvezeni do nemocnic v prostoru mezi bavorskými městy Řezno a Weiden. V současnosti zůstávají hospitalizovány už jen tři osoby. Ostatní, méně závažně zranění, odjeli po ošetření spolu s nezraněnými zpět do ČR. U oběti státní zástupce nařídil pitvu.

Příčinu nehody policie stále vyšetřuje, testy ale vyloučily vliv alkoholu u dvaašedesátiletého řidiče. Podle předběžných závěrů nebyla do havárie zapojena žádná další vozidla. Většina pasažérů se dokázala z havarovaného vozidla dostat vlastními silami, dva ale ve vozidle uvízli. Záchranáři museli pomocí jeřábu autobus obrátit zpět na kola, aby je z něj vyprostili.

Bavorští policisté mezitím převezli autobus k detailní prohlídce, 62letý řidič je podle českého konzulátu v Mnichově v péči psychologů. Podle společnosti P-transport stav vozu za nehodu nemůže, poslední technickou kontrolu měl údajně letos v únoru. Oba řidiči autobusu byli zkušení a minimálně s třicetiletou praxí.

Smolné cesty českých autobusů

Během letošního léta havarovalo na zahraničních silnicích nebo dálnicích celkem už pět českých autobusů. V polovině června skončila cesta hned dvou v Rakousku. Nikdo při nich nezemřel, 30 lidí se ale zranilo. 21. června boural autobus na dálnici A5. Turisty vezl z dovolené v Chorvatsku zpátky do Liberce. Podle vyšetřovatelů se pětadvacetiletému řidiči udělalo špatně. Dvanáct lidí bylo nakonec lehce zraněno.

Zatím nejtragičtější byla srážka českého autobusu a slovenského kamionu v Maďarsku nedaleko hranic se Slovenskem. Český autokar vezl turisty z lázeňského pobytu. Zemřeli přitom oba řidiči. Šofér slovenského kamionu byl silně opilý. Zranilo se na padesát lidí, z toho dvacet vážně.

Začátkem července zadržela policie ve Vídni plně obsazený autobus, který jel domů z Itálie. Rakouskem projížděl bez jednoho ze zadních kol. Nedostatky měl i na brzdách, osvětlení nebo ložiscích a oknech.