Tři desítky mrtvých při sesuvech půdy v Koreji

Soul - Nejméně 32 lidí dnes zahynulo při sesuvech půdy v Koreji. Asi 100 kilometrů od Soulu se půda uvolnila po přívalových deštích, zavalila čtyři budovy, včetně dvou hotelů, a pohřbila 13 lidí. Dalších 19 obětí je hlášeno z korejské metropole, kde bleskové povodně po vydatných srážkách zaplavily některé ulice a stanice metra. Po celé zemi se pohřešuje asi deset lidí. Podle místních úřadů bylo v hotelích v době neštěstí ubytováno asi 75 lidí. Dvě desítky z nich byly zraněny, záchranáři nadále pátrají v sutinách po pohřešovaných.

Podle místních úřadů bylo v hotelích severovýchodně od Soulu v době neštěstí ubytováno asi 40 lidí, většinou vysokoškolských studentů. Zranění utrpělo 26 ubytovaných.

Korea se v těchto dnech potýká s přívalovými dešti, které způsobují záplavy a sesuvy půdy. V okolí Soulu spadlo za posledních 24 hodin celkem 400 milimetrů srážek. Voda zaplavila asi 800 domů. Bez střechy nad hlavou se ocitlo asi 620 lidí. Třiadvacet silnic muselo být uzavřeno a asi 60 000 domácností podle tiskové agentury Jonhap bylo dnes bez dodávek elektřiny. Úřady kvůli záplavám zablokovaly několik mostů. Meteorologové očekávají, že silný déšť bude pokračovat ještě dva dny.

24 obětí bouře na Filipínách

Tropická bouře Nock-Ten, která od úterý řádí na Filipínách, zabila už nejméně 24 lidí. Lijáky vyústily v záplavy, pohřešuje se nejméně devět lidí. Postižen je hlavně ostrov Luzon, kde byly uzavřeny školy a zrušeny domácí lety i lodní doprava. Zaplavené domovy už muselo opustit přes půl milionu lidí. Silný liják se čeká i v Manile, kde byly preventivně uzavřeny některé školy.