Na Argentince od úterka hledí třicetimetrová Evita

Buenos Aires – Obří ocelový portrét Evy Perónové, jdoucí přes deset poschodí budovy ministerstva sociálních věcí v Buenos Aires, odhalila v úterý prezidentka země Cristina Fernándezová. Portrét oblíbené první dámy o rozměrech 24 krát 31 metrů vytvořili argentinští umělci Daniel Santoro a Alejandro Marmo u příležitosti 59. výročí Evitiny smrti.

Provedením se podobá portrétu kubánsko-argentinského revolucionáře Ernesta „Che“ Guevary na fasádě jednoho kubánského ministerstva na havanském náměstí Revoluce. Fernándezová řekla, že právě pohled na něj během návštěvy Havany ji inspiroval k tomu, aby podnítila vzdání podobné pocty Evě Perónové. Fernándezová, která se bude zanedlouho ve volbách ucházet o druhý prezidentský mandát, ji ve svých projevech často připomíná.

Bývalá herečka Evita Perónová si jako manželka prezidenta Juana Dominga Peróna získala srdce mnoha Argentinců podporou sociálních programů a působením ve prospěch volebního práva pro ženy. K její popularitě přispíval i její přitažlivý zjev. Zemřela ve 33 letech na rakovinu. Její osud se v 70. letech stal námětem slavného, o dvacet let později zfilmovaného muzikálu.

Portrét Evity Perónové v Buenos Aires
Zdroj: ČTK/AP/Natacha Pisarenko