Breivik odložil zbraně a zvedl ruce nad hlavu

Oslo - Anders Behring Breivik „přivítal“ policii na ostrově Utöya s rukama nad hlavou. Podle policisty, který mezi prvními dorazil na místo hrůzného masakru, nekladl Breivik strážcům zákona žádný odpor. Odložil zbraně a čekal, až ho policisté zatknou. Norský premiér Stoltenberg dnes prohlásil, že Norsko se nenechá zastrašit teroristickými útoky. Předseda vlády vyjádřil hlubokou soustrast příbuzným nejméně 76 obětí, které Breivik zavraždil. Počet mrtvých podle Stoltenberga nemusí být konečný. Premiér se také chystá prověřit postup policie. Masový vrah Breivik je ve věznici Ila u města Sandvika. Svou osmitýdenní vazbu stráví v cele o sedmi metrech čtverečných.

„Těmito útoky se nenecháme zastrašit. Jejich cílem je šířit paniku a strach. Nedovolíme, aby se toto stalo. Musíme zůstat pevní při obraně našich hodnot. Norsko je otevřená a tolerantní společnost. Pouze otevřeností můžeme překonat extremismus a nesnášenlivost,“ pronesl na tiskové konferenci Stoltenberg. 

Jens Stoltenberg
Zdroj: Paula Bronstein/Getty Images

Stoltenberg dnes také slíbil, že nechá prověřit postup policie. „Organizační struktura a kapacitní možnosti budou součástí hodnocení,“ řekl. 

Policie je terčem kritiky kvůli tomu, že se na ostrov dostala pozdě. Střelec měl totiž na vraždění celkem 90 minut, než dorazili strážci zákona. Navíc se objevují hlasy, že vystrašené lidi z ostrova na tísňových linkách odbyli se slovy, ať neblokují linky, pokud se telefonát netýká atentátu v Oslu.

Breivik měl mít z cely výhled na Utöyu

Breivik nakonec po uvalení osmitýdenní vazby skončil v jiné věznici, než se plánovalo. Původně měl putovat do vězení Ringerike pro těžké zločince. To ale leží poblíž ostrova Utöya a vznikly proto obavy, že by to veřejnost mohla vnímat jako provokaci. Masový vrah by měl totiž výhled přímo na jezero, kde se nachází ostrov, na kterém zavraždil 68 lidí. Breivik tak nakonec skončil ve věznici Ila u města Sandvika západně od norské metropole. 

Masakr v Norsku dnes okomentoval i český prezident. Podle prezidenta Václava Klause je páteční masakr v Norsku důsledkem postmoderní, příliš zpupné a nepokorné společnosti. Ve svých zápiscích z Austrálie označuje Breivika za šíleného norského masového vraha. Taky napsal, že světová média Breivikovi dělají zbytečnou reklamu. 

Klaus o masakru v Norsku: 

„… konzervativní člověk ve mně … v tom vidí důsledek dnešní postmoderní, nekonzistentní či nekoherentní, příliš zpupné a nepokorné, příliš permisivní společnosti.“


Norové spolupracují i s českou policií
 

Norská policie dnes oslovila kvůli vyšetřování masakru své zahraniční kolegy, včetně české policie. „Cílem je zjistit, zda existují nějaké vazby mezi mužem, jenž byl zadržen v Norsku, a nějakými skupinami v jiných zemích,“ vysvětluje norský premiér. 

České bezpečnostní složky už potvrdily intenzivní spolupráci s norskou stranou. „Z taktických důvodů není naším zájmem informovat o tom, jakým způsobem jsme byli osloveni a o co nás žádají,“ odmítla poskytnout další detaily mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.