Rusko bojuje s rozsáhlými požáry

Moskva – Rusko ve středu zasáhla vlna vysokých teplot, které zapříčinily rozsáhlé požáry. Hoří už skoro dvanáct tisíc hektarů lesů. Jeden z největších zasáhl jih Rostovské oblasti na jihozápadě země. Situaci hasičům navíc komplikují výbuchy munice z druhé světové války, která je v tamních lesích ukrytá pod zemí. Exploze ani plameny zatím nikoho nezranily, lidem ale dělají potíže vysoké teploty. V moskevském metru už zkolabovalo několik cestujících.

Od středy sužují Rusko rozsáhlé požáry, které v současné době zaměstnávají hasiče a dobrovolníky na dvanácti tisících hektarech. V zemi už tak panují obavy z opakování loňské situace, kdy extrémní horka a požáry spálily čtvrtinu ruské úrody a Moskvu zachvátil oblak štiplavého dýmu, který podle ruských úřadů stál za smrtí stovek lidí.

Nejvíce zasažené oblasti se nacházejí napříč Dálným východem stejně jako oblast Karélie a Archangelsku v severní části Ruska. Ve Volgogradské oblasti, kde jsou požáry taktéž rozsáhlé, muselo být podle ruských úřadů evakuováno na šedesát lidí. Loňská extrémní sucha by se ale podle ruských hydrometeorologů neměla opakovat, neboť předpovídají pokles teplot koncem týdne.

Rozsáhlé požáry mají také svou politickou rovinu. S blížícími se prezidentskými a parlamentními volbami v březnu a prosinci 2012 mají politici veliký zájem na urychlené likvidaci požárů. Ty loňské si totiž vyžádaly mnohamilionový propad HDP a téměř roční zákaz vývozu obilí.