Kaddáfí: Porážku nepřátel zaplatíme životy

Tripolis - Libyjští povstalci zvyšují tlak, zahájili ofenzivu u města Ajn Ghezája na západě země. Kaddáfí přitom prohlásil, že k porážce opozice obětuje i životy. Za nezodpovědné označila Kaddáfího libyjská vláda to, že Velká Británie oficiálně uznala povstaleckou vládu. Navíc Londýn vypověděl ze země libyjské diplomaty, to označil Tripolis za nelegální a chce takový postup soudně napadnout. Británie vykázala osm zbývajících Kaddáfího diplomatů včera.

Muammar Kaddáfí opět promluvil k veřejnosti, když v novém projevu potvrdil odhodlání vytrvat v boji proti nepřátelům. Prý je připraven, že poražení nepřátel si vyžádá oběti. „Nemáme strach, porazíme je. Zaplatíme našimi životy, našimi ženami, dětmi. Jsme připraveni na oběti, abychom protivníka porazili,“ prohlásil ve zvukové nahrávce vysílané ve městě Zlitán. Vyzval také povstalce, aby se vzdali: „Zrádci, položte zbraně… Vyberte si - zemřít, nebo se vzdát.“

Naděje na vyjednání příměří jsou přitom stále slabší. Do začátku ramadánu zbývají jen čtyři dny a pětiměsíční konflikt bude nejspíš pokračovat i během muslimského posvátného měsíce. Rebelové chtějí dobýt město Ajn Ghezája do 48 hodin. „Nechceme v tomto měsíci bojovat. Pokud ale Kaddáfí neodstoupí, je to naše povinnost a budeme bojovat s ještě větší zuřivostí,“ říká předseda Přechodné národní rady Mustafa Abdul Džalíl.

Naděje na příměří v Libyi v nedohlednu (zdroj: ČT24)

Tripolis odsoudil postup Velké Británie, která včera uznala vládu rebelů. Náměstek libyjského ministra zahraničí Chálid Kaim tvrdí, že tím Británie porušila zákony své země i mezinárodní normy. 

V Libyi vláda pořádá demonstrace na podporu Kaddáfího, v úterý se na jedné z nich objevil i Abdal Basat Muhammad Midžrahí, libyjský terorista odsouzený za atentát na letadlo amerických aerolinií PanAm nad skotským Lockerbie.