Ateisté nechtějí na Ground Zero kříž z dvojčat

New York – Ateisté nechtějí, aby byl v newyorském památníku 11. září 2001 umístěn kříž z ocelových nosníků nalezený po teroristickém útoku v troskách Světového obchodního centra. Kříž byl na místo, kde stávala „dvojčata“, převezen minulý víkend. Požehnal mu přitom katolický kněz. Samotný památník se otevře v září, v den desátého výročí útoků. Kříž pak bude součástí muzea, které na místě zahájí provoz rok poté.

Podle ateistů je ale přítomnost kříže v památníku i muzeu neústavní, protože by jako veřejné instituce neměly dávat prostor jednomu náboženství. Nezisková organizace Američtí ateisté, která se věnuje oddělení církve od státu, proto požádala soudce, aby nařídil odstranění kříže.

Podle představitelů muzea kříž na místě nebude z náboženských důvodů, ale kvůli roli, již sehrál v tragédii. Instituce zároveň dá prostor i jiným náboženstvím. „Posláním Národního pamětního muzea 11. září je vyprávět historii 11. září skrze historické artefakty, jako je kříž ze Světového obchodního centra. Toto ocelové torzo se stalo symbolem duchovní útěchy pro tisíce záchranářů, kteří dřeli na Ground Zero, ale i pro lidi po celém světě,“ uvedl šéf muzea Joe Daniels.

Podle předsedy Amerických ateistů bylo 11. září americkou tragédií, křesťané si ale v památníku zajistili své vlastní místo na úkor jiných vyznání. „Hledáme řešení, které by uctilo každého stejně, bylo nábožensky neutrální, anebo dávalo všem stejný prostor a význam,“ podotkl.

Američtí ateisté vznikli v roce 1963. Usilují o občanská práva pro ateisty a propagují ateismus a oddělení církve od státu.