Jihoněmecké koupaliště ponese jméno Buda Spencera

Berlín – Kuriózní spor se rozhořel v jihoněmeckém Schwäbisch Gmündu. V internetovém hlasování o pojmenování nově budovaného tunelu zvítězil italský herec Bud Spencer. To se však radnici nelíbilo a zvolila kompromisní řešení: po bývalém vrcholovém plavci a filmovém představiteli dobromyslných nabručených ranařů se rozhodla nazvat městské koupaliště. Spencer se nechal slyšet, že je poctěn i touto „cenou útěchy“ a na otevření svého bazénu prý určitě dorazí.

Do problémů se vedení města dostalo vlastním přičiněním. Ve snaze najít jméno pro tunel za 180 milionů eur (téměř 4,4 miliardy Kč), který má být dokončen příští rok, se přiklonilo k variantě nechat demokraticky rozhodnout občany. Ze stovek zaslaných návrhů vybralo 82 nejčastějších a o nich pak nechalo moderně hlasovat na internetu.

Záhy se ukázalo, že i Němci mají smysl pro recesi, a přes 114 tisíc jich v anketě zvolilo vousatého hromotluka proslaveného dobrodružnými komediemi jako Malý unavený Joe, Jestli se rozzlobíme, budeme zlí! nebo Sudá a lichá. Na jeho podporu vznikla na Facebooku dokonce početná komunita sympatizantů, která se k dnešku rozrostla na 70 tisíc lidí. Většina z nich přitom v šedesátitisícovém bádensko-württemberském městě nedaleko Stuttgartu vůbec nežije.

Spencerova nominace nebyla bezdůvodným žertem. V dobách své úspěšné sportovní kariéry se Carlo Pedersoli, jak se herec původně jmenoval, ve Schwäbisch Gmündu účastnil mezinárodních plaveckých závodů – a vyhrál. To se psal rok 1951. Tohoto faktu se chopil starosta města Richard Arnold a jako kompromis navrhl po pozdějším italském olympionikovi ve vodních sportech pojmenovat místní otevřené koupaliště.

O názvu tunelu se bude jednat až v září. Podle deníku Bild má nyní největší šanci na úspěch druhý v pořadí, válečný polní maršál Erwin Rommel. A to i navzdory skutečnosti, že v porovnání s 81letým Spencerem dostal v anketě málo hlasů, pouhých 1 101.

I v Česku oblíbený filmový hrdina, který už je ale v hereckém důchodu, z rozhodnutí zastupitelů Schwäbisch Gmündu smutný nebyl. „To, že se po mně pojmenuje koupaliště, si zasloužím. Tunel už by byl trochu moc,“ reagoval z Itálie Spencer. Také on souhlasí s tím, že taková stavba by měla nést jméno některého velkého Němce. Navíc „vlastním“ koupalištěm v Německu se podle listu Financial Times Deutschland vyrovná svému dlouholetému filmovému parťákovi Terenci Hillovi, po němž už bylo pojmenováno koupaliště v saském městě Lommatzsch.