Velitel libyjských povstalců zastřelen

Benghází - Čtvrteční smrt šéfa libyjských povstaleckých jednotek Abdala Fataha Júnise je stále zahalena tajemstvím a vyvolává spekulace o roztržce v povstaleckém hnutí. Júnise někteří rebelové považovali za kolaboranta s Kaddáfího režimem. V minulosti býval členem jeho vlády, už v únoru ale zběhl ke vzbouřencům. Šéf povstalecké vlády uvedl, že Júnis měl být vyslýchán kvůli podezření z napojení na Kaddáfího jednotky. Podle analytiků může jeho vražda do řad rebelů vnést vážný rozkol.

Abdal Fatah Júnis byl za nevyjasněných okolností ve čtvrtek spolu s dalšími dvěma muži v Benghází zabit krátce předtím, než měl stanout před vyšetřovací komisi kvůli údajným stykům své rodiny s Muammarem Kaddáfím. Šéf libyjských povstalců Mustafá Džalíl na tiskové konferenci označil Júnise za „jednoho z hrdinů revoluce ze 17. února“, kdy libyjské povstání začalo. Okolnosti jeho smrti ale nijak nevysvětlil a na dotazy novinářů odmítl odpovědět. Řekl jen, že Júnis byl zabit dřív, než mohl být vyslechnut. Jeho vrah byl prý zadržen.

Několik hodin před Júnisovou smrtí přitom mluvčí povstalců oznámil, že povstalecký velitel byl předveden k výslechu do Benghází, kam byl dopraven ze svého velitelského štábu na frontě. Džalíl na tiskové konferenci řekl, že Júnis byl do Benghází „předvolán“ ohledně jisté „vojenské záležitosti“. Zmatek do případu vnesl také další povstalecký velitel Fadlalláh Harún, který agentuře AP řekl, že bezpečnostní síly povstalců našly dvě ohořelá těla a jednoho muže v bezvědomí - jedním z nich byl prý Júnis, ale neví se který.

Džalíl novinářům neřekl, kdo podle jeho názoru stojí za Júnisovou smrtí. Prohlásil jen, že povstalecké síly nesmějí brát ohled na „pokusy Kaddáfího režimu rozbít jednotu rebelů“. Podle televizní stanice Al Džazíra během Džalílovy tiskové konference zaznívala z okolních ulic střelba. Její příčiny televize nevysvětlila.

Za vraždou Júnise a jeho dvou doprovodných důstojníků mohou stát podle agentury DPA různé kruhy. Kaddáfí vypsal několikamilionovou odměnu na „zrádcovu“ hlavu, což by nasvědčovalo verzi povstalecké vlády v Benghází, podle níž spáchalo tento zločin Kaddáfího komando. Je ale také možné, že Júnise jeho vlastní lidé odhalili jako dvojitého agenta Kaddáfího režimu, nebo ho právě proto urychleně odpravili Kaddáfího agenti dříve, než mohl „začít mluvit“. V úvahu připadá i to, že Júnisovo „odhalení“ vykonstruovali jeho vlastní lidé, aby ho eliminovali z nějakých jiných, veřejnosti neznámých důvodů.