Napětí na severu Kosova roste

Priština – Kosovští Srbové pohrozili, že na severu země na 24 hodin zablokují dopravu. Po incidentu, kdy se kosovská policie pokusila neúspěšně převzít kontrolu nad dvěma problematickými hraničními přechody, roste v oblasti obývané převážně Srby napětí. Od včerejška střeží oblast jednotky KFOR. Ty Srby vyzvaly, aby blokádu do 16:00 odklidili, jinak proti nim zakročí.

V zátarasech u severokosovského města Leposavić uvízlo 15 obrněných vozů německých příslušníků KFOR, nakonec se vozidla musela vrátit. O odstranění zdejších blokád se pokusil zasadit také německý velitel jednotek KFOR Erhard Bühler.

K barikádám přijeli i srbský ministr pro Kosovo Goran Bogdanović a šéf srbského vyjednávacího týmu mezi Bělehradem a Prištinou Borko Stefanović. Oba vyzvali stovky rozzuřených Srbů ke klidu.

Už teď ale Srbové varovali jednotky KFOR, že pokud by proti nim chtěly zakročit, budou bránit blokády vlastními těly. Už včera přitom velení KFOR vyzvalo, aby byly zátarasy odstraněny. Dnes dodaly lhůtu do 16 hodin.

O problému by ještě dnes mohla jednat Rada bezpečnosti OSN, téma chce na otevřeném jednání přednést Rusko. 

V noci na úterý se pokusily dva hraniční přechody obsadit speciální jednotky kosovské policie. Akce se ale setkala s odporem místních Srbů, a proto se kosovští Albánci po několika hodinách stáhli. Ve středu pak Srbové celnici napadli a zapálili ji. Na místě zemřel kosovský policista. Oblast od včerejška hlídají vojáci KFOR, kteří zde vyhlásili vojenskou zónu.