Breivik plánoval další útoky. Ty už ale nestihl

Oslo – Norská policie ukončila identifikaci všech obětí masakru z minulého týdne. Dnes odpoledne zveřejnila jména všech obětí Anderse Breivika a oznámila, že se počet ještě zvýšil – Breivik zabil 77 lidí. Breivikův právník Geir Lippestad tvrdí, že je jeho klient duševně nemocný. Jeho stav budou proto zkoumat psychiatři. Obhájce navíc uvedl, že Breivik plánoval v den masakru ještě další útoky. Objevila se také informace, že norský vrah prošel před lety tajným výcvikem v Bělorusku. Obětem teroristických útoků v Norsku byla věnována ekumenická bohoslužba ve zcela zaplněné svatovítské katedrále v Praze. Promluvila na ní také zástupkyně norského velvyslanectví Tijana Nilsenová.

Právník tvrdí, že Breivik plánoval více útoků. „Měl na ten pátek ještě další plány různého rozsahu,“ řekl norskému deníku Aftenposten. „V ten den se staly věci, o nichž se nemohu blíže vyjadřovat. Měly za následek, že se všechno odehrálo trochu jinak, než si představoval,“ dodal Lippestad. Právník naznačil, že Breivik plánoval zaútočit ještě na další dvě budovy. 

Policie dnes při výslechu zjišťovala, zda měl Breivik nějaké komplice. Vězeň měl před výslechem několik požadavků. Chtěl například, aby ho nefotili a aby se mohl převléct do červeného oblečení. Policie mu vyhověla.

Prokuratura upozorňuje na to, že dát dohromady obžalobu bude trvat dlouho. Policie totiž plánuje vyslechnout všechny účastníky tábora na ostrově Utöya, kterých bylo až 650. Obžaloba navíc kvůli úctě k obětem chce, aby se vrah zodpovídal z každé jednotlivé vraždy zvlášť. Mnoho dětí, které Breivikovo řádění na ostrově přežilo, bude potřebovat doživotní psychologickou pomoc.

Breivik přijel do Běloruska s falešným pasem

Běloruský opoziční politik Michail Rešetnikov tvrdí, že Breivik letos prošel v Bělorusku tajným polovojenským výcvikem. „Breivik navštívil Bělorusko několikrát. Letos na jaře, v rámci příprav na svůj dvojí útok, navštívil Minsk, kde absolvoval výcvik v tajném polovojenském polním táboře,“ řekl Rešetnikov, který se odvolává na informace z běloruských bezpečnostnách služeb. Ke vstupu do země použil Nor falešný pas. Zúčastnil se pak výcviku zaměřeného na sabotážní a teroristické akce, který vedl bývalý důstojník zvláštních sil. 

Sám Breivik ve svém manifestu napsal, že Bělorusko navštívil. Běloruské úřady potvrdily, že Nor v zemi skutečně pobýval od 4. do 11. března 2005.

Norsko si dnes při smutečním obřadu v Oslu připomnělo všechny oběti. Premiér Stoltenberg uvedl, že atentát zasáhl celou zemi. „Střely zasáhly mladé, ale zasáhly vlastně celý národ. Byl to útok na politiku země,“ prohlásil premiér. Stoltenberg tak zahájil sérii smutečních obřadů a bohoslužeb konaných za oběti. Dnes se rovněž konaly první pohřby.

Breivik minulý pátek odpálil bombu před hlavní vládní výškovou budovou v Oslu. Při útoku zemřelo osm lidí. Dalších 68 lidí pak zastřelil na ostrově Utöya, kde se konal tábor sociálnědemokratické mládeže. Jako 77. oběť je veden člověk, který byl z ostrova převezen s těžkými zraněními, kterým následně v nemocnici podlehl.

Vydáno pod