Arabové se znovu bouřili, i kvůli lhostejnosti světa

Damašek/Káhira - Desetitisíce Syřanů dnes znovu vyšly do ulic řady měst, aby žádaly odchod prezidenta Bašára Asada a svržení jeho režimu. Podle agenturních zpráv demonstranti také kritizovali údajnou nečinnost mezinárodního společenství vůči represím syrských vládních sil. Ty dnes opět rozháněly demonstrace ostrou střelbou a slzným plynem a podle zpráv syrských aktivistů zabily nejméně čtyři lidi a desítky dalších zranily. Tisíce Egypťanů se dnes shromáždily na káhirském náměstí Tahrír, aby po pádu režimu prezidenta Husního Mubaraka vyjádřily podporu křehkému transformačnímu procesu.

Manifestaci svolalo egyptské Muslimské bratrstvo, které má vazby na islámské fundamentalistické skupiny. Na náměstí, které bylo epicentrem letošních protestů, od 8. července na protest proti údajně pomalým reformám táboří také laické skupiny. Islamisté se k nim dosud nepřipojovali a jejich členy obviňovali, že vystupují proti egyptské „muslimské identitě“. Skupiny se ale nedávno dohodly, že neshody nechají stranou. Někteří protestující na Tahrír dorazili již před rozedněním.

„Svět zná mnoho systémů a my jsme měli ten sekulární celých třicet let. Neříkám, zaveďme šaríu, ale myslím, že bychom měli s lidmi, kteří ji chtějí, spolupracovat,“ konstatoval jeden z demonstrantů. Liberálové ale mají strach, že můžou přijít o šanci na cestu k demokracii. V nové ústavě, kterou má vypracovat nově zvolený parlament, by rádi viděli záruku svobody vyznání a větší práva pro jednotlivce. Představa stoupenců Muslimského bratrstva je ale naprosto odlišná.

Příznivci Muslimského bratrstva chtějí islámský stát (zdroj: ČT24)

V Sýrii další oběti

Protesty, které se v minulých měsících staly v Sýrii tradičním rituálem po pátečních muslimských modlitbách, propukly pár hodin poté, co exploze nálože poškodila hlavní ropovod na západě země, z něhož začala ropa vytékat do blízkého jezera. Státní televize označila výbuch, po němž zůstal deset metrů hluboký kráter, za teroristický útok spáchaný skupinou „sabotérů“. Podle syrského ministra ropného průmyslu Súfjána Allávího uniklo z poškozeného ropovodu do vody 1500 barelů surové ropy, než byla její přeprava touto větví ropovodu přesměrována do jiné.

Podle syrské organizace monitorující lidská práva a aktivistů místních koordinačních výborů byl jeden demonstrant zastřelen v přístavním městě Latákíja a další ve městě Dará na jihu Sýrie. Jeden civilista byl zabit ve městě Dajr az-Zaur a jeden na kontrolním stanovišti u Damašku. Šéf organizace pro lidská práva Abdal Karím Riháví řekl agentuře AFP, že v Dajr az-Zauru šlo nejméně 50.000 lidí v průvodu k uctění památky čtyř civilistů, zabitých v tomto městě ve čtvrtek, pohřbů tří z nich se pak zúčastnilo údajně 300 000 lidí.

Ve městě Hamá vyšlo dnes podle Rihávího demonstrovat 500 000 osob. Imám, který vedl dnešní modlitby, prý „vyzval ke svržení režimu, odmítnutí sektářství a k národní jednotě“.