Turecká armáda přišla o nejvyšší důstojníky

Ankara - Vrchní velitel turecké armády Išik Košaner a velitelé pozemních, vzdušných i námořních sil rezignovali. Košaner prohlásil, že tak učinili na protest proti nedávnému uvěznění několika dalších armádních špiček. Celkem je kvůli údajnému spiknutí s cílem svrhnout vládnoucí stranu ve vazbě přes čtyřicet tureckých generálů, což je téměř desetina jejich celkového počtu.

Před pár desítkami let by nejspíš skutečně přišel převrat místo rezignace. V Turecku měla armáda vždy výsadní postavení a stavěla se do role ochránce sekulárního státu. Vláda premiéra Erdogana ale její postavení reformami oslabila. A obvinění dalších dvaadvaceti vojáků, včetně několika generálů, bylo tou poslední kapkou. „Stalo se pro mě nemožným pokračovat v této vysoké funkci, protože jako náčelník generálního štábu nejsem schopný plnit svou povinnost a chránit práva mých lidí,“ podotkl generál Košaner.

Dlouholeté spory se točí kolem několika údajných plánů na svržení Erdoganova kabinetu. Ve vězení je 42 generálů a dvě stovky dalších vojáků. Vláda rezignaci čtyř nejvyšších velitelů označila za odchod do penze. Armáda cítí, že kdysi silná podpora veřejnosti je pryč. Erdogan nedávno už potřetí vyhrál volby, přestože ho kritici obviňují z plíživého islamismu. A atmosféra druhé půlky minulého století, kdy vojáci svrhli čtyři vlády, je také minulostí.

Turecká armáda je po americké druhou největší v NATO, slouží v ní přes milion vojáků. Konflikt mezi ní a vládou zneklidňuje i alianční spojence. „ Věříme v sílu tureckých institucí, jak těch demokratických, tak těch vojenských. Je to jejich vnitřní záležitost,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Prezident: Odchod velitelů není krizí

Turecký prezident Abdullah Güll popřel, že by rezignace čtyř nejvyšších velitelů armády znamenala pro zemi krizi, připustil ale, že je to mimořádná situace: „Není to krize. Samozřejmě velitel Košaner byl pro armádu důležitou osobností. Ale už dlouho uvažoval, že ji opustí. Další velitelé odešli do důchodu. Nejde o žádnou čistku.“

„Nikdo by v tom neměl vidět krizi v Turecku,“ řekl Güll. „Včerejší události jsou bezpochyby samy o sobě mimořádné, ale všechno jde svou cestou dál. Není tady žádné mocenské vakuum,“ ujistil.  

Dosavadního šéfa četnictva Necdeta Özela ještě v pátek Erdogan jmenoval velitelem pozemních sil a zároveň zástupcem náčelníka generálního štábu, čímž podle pozorovatelů vyslal jasný signál, kdo v čele armády nahradí Kosanera.