Breivik chtěl zaútočit i na královský palác

Oslo - Pravicový extremista Anders Behring Breivik, který minulý týden zabil v Oslu a okolí 77 lidí, měl na seznamu svých terčů i královský palác a sídlo vládní Norské dělnické strany. Napsal to dnes norský list Verdens Gang. Policie na tiskové konferenci uvedla, že po explozích v Oslu prohledávala další budovy. O tom, že chtěl Breivik útočit i na další cíle, hovořil už v pátek i jeho advokát.

Palác se měl podle listu stát terčem kvůli svému symbolickému významu, zatímco sídlo Norské dělnické strany kvůli jejímu údajnému podílu na budování multikulturní společnosti, kterou Breivik nenávidí. Podle spolupracovníka ČT v Norsku Ingvara Brenny nechtěl Breivik útočit přímo na členy královské rodiny, ale na palác jako symbol státu. Plány mu zhatily až problémy s logistikou. Na základě stop na internetu policie prohledala po výbuchu u vládních budov v Oslu další desítku budov.

Švédská policie vyšetřuje dva muže. Jeden z nich na svém profilu na Facebooku uvedl, že Anders Breivik je jeho zaměstnavatel. Také dánská policie vyšetřuje muže, který pracoval pro Breivikovu firmu.

Breivik „při výslechu řekl, že plánoval útoky i na jiné cíle, ale že na 22. července měl jen sídlo vlády a (ostrov) Utöya“, kde se konalo shromáždění mládežnické organizace vládní strany, řekl listu prokurátor Paal-Fredrik Hjort Kraby. Počet a povahu cílů však odmítl upřesnit. Řekl jen, že jde o „cíle pro teroristu evidentní“ a že „úmysl byl zasáhnout vládu“.

Telefonát Ingvara Brenny (zdroj: ČT24)

Přední norský profesor práv varoval před tím, aby byl v Breivikově obžalobě použit paragraf o zločinech proti lidskosti - pachateli by to prý dalo za pravdu, že se Evropa nachází ve válce proti muslimům a islámu. „Pokud bude použit paragraf, který je určen situacím podobajícím se válce, přiznáme vítězství pachatele v tom, že útočil na celou společnost, což ho může u některých lidí povýšit na roveň mučedníka,“ varoval profesor.

Breivika budou vyšetřovat psychiatři

Teroristu kromě policejních výslechů čeká i psychiatrické vyšetření, které má určit, zda je Breivik nepříčetný. Podle agentury Reuters se Breivikův advokát zřejmě pokusí právě na údajné duševní poruše postavit obhajobu. „Obhajoba na základě nepříčetnosti vychází z toho, že (obviněný) nechápe rozsah svého činu nebo si neuvědomuje, že je protizákonný,“ vysvětlil britský soudní psychiatr Seena Fazel. „Pokud si myslíte, že napadnout nějakou osobu je totéž jako ukrojit chleba (…), mohlo by to být považováno za nepříčetnost,“ uvedl.

Zdůraznil však, že dlouhodobým plánováním činu pachatelé obvykle ukazují, že nepříčetní nebyli. U Breivika svědčí o dlouhé přípravě na útoky jeho zápisky, v nichž mimo jiné uvedl, že si už rok před útokem ukryl zbraně.