Rostoucí ceny nájmů vyhnaly Izraelce do ulic

Tel Aviv – Izrael znovu zažívá masové protesty proti rostoucím životním nákladům. Do ulic měst už o víkendu vyšlo na 150 tisíc nespokojených. Ceny nájmů i nemovitostí jsou v tamních městech leckdy vyšší než v New Yorku, Londýně nebo Miláně. Šlo o zřejmě největší protesty v zemi za několik posledních let. Odborníci jsou nicméně přesvědčeni, že demonstrace neohrozí vládní koalici, která je v polovině svého funkčního období. Vysoké ceny jsou pro izraelskou střední třídu ale velký problém.

Vláda si uvědomuje, že jde o velký problém, který se ale nastřádal za řadu uplynulých roků. Premiér Benjamin Netanjahu ohlásil vytvoření meziministerského týmu, který by měl předložit plán, jak lidem ulevit. Uvažuje se o snížení nepřímých daní, stavbě sociálních bytů a posílení konkurence omezením koncentrace kapitálu v rukou malého počtu lidí.

Největší demonstrace se uskutečnila v Tel Avivu, kde se podle policie sešlo asi 70 000 lidí. Další desetitisíce lidí, kteří po Netanjahuovi požadovali rozsáhlé ekonomické reformy, protestovaly v Jeruzalémě, Haifě i několika dalších městech. V souvislosti s protesty odstoupil generální ředitel ministerstva financí, který je proti zvyšování veřejných výdajů.

Demonstrace začaly před dvěma týdny v Tel Avivu, kde skupinka aktivistů postavila u hlavní třídy stany a požadovala nižší nájmy a nižší ceny pozemků. Od té doby se protesty rozšířily do celé země. Demonstruje se nejen proti vysokým nájmům, ale i proti vysokým daním a rostoucím cenám potravin a energie.

Ceny domů od roku 2008 vzrostly bezmála o polovinu. Nájem třípokojového bytu s energiemi se ve městech vyšplhal na tři čtvrtiny průměrného platu. Za prudkým nárůstem cen stojí hlavně spekulativní nákupy a rostoucí nepřímé daně. Vláda už na měsíc pozastavila zvýšení spotřební daně na benzin a slíbila do roku a půl postavit 50 tisíc nových bytů.