Egyptští demonstranti se snad dočkají procesu s Mubarakem

Káhira - Egyptská armáda ukončuje třítýdenní protesty, které každým dnem zaplňovaly náměstí Tahrír v Káhiře. Aktivisté slíbili přerušení protestních akcí. Někteří ale odmítli káhirské náměstí opustit a střetli se s policií. Demonstranti volají po rychlejším procesu s někdejším prezidentem Husním Mubarakem. Soud má ale teprve začít, a to už ve středu.

Třiaosmdesátiletý exprezident bude v procesu čelit obviněním z korupce a podílu na smrti demonstrantů při letošních protestech. Hrozí mu za to i trest smrti. 

Mubarak stál v čele země skoro 30 let. Jenže po 18 dnech nepokojů na přelomu ledna a února, při kterých přišlo o život asi 850 lidí, prezident odstoupil. 

Prokuratura ho teď viní, že spolu s exministrem vnitra Habíbem Adlím nařídil, aby policisté proti demonstrantům použili ostrou střelbu. Předseda káhirského trestního tribunálu Ahmad Rifát slíbil rychlý proces, mnoho Egypťanů ale nevěří, že se soud nakonec uskuteční.   

Kromě Mubaraka skončí na lavici obžalovaných i jeho dva synové a exministr Adlí a dalších šest vysokých policejních činitelů. 

Oba Mubarakovi synové i exministr Adlí jsou ve vazbě v káhirské věznici. Mubarak je od dubna kvůli srdečním problémům hospitalizován v nemocnici v letovisku Šarm-aš-Šajch na břehu Rudého moře. Demonstranti požadují, aby byl exprezident do Káhiry převezen. Není ale jasné, v jakém je Mubarak zdravotním stavu a zda bude vůbec schopen převozu.