Jaruzelski nepůjde k soudu kvůli chatrnému zdraví

Varšava – Bývalý polský komunistický premiér a prezident Wojciech Jaruzelski nepůjde kvůli krvavému zásahu proti demonstrantům v roce 1970 ani kvůli vyhlášení výjimečného stavu v prosinci 1981 před soud. Rozhodl o tom dnes varšavský soud, a to kvůli zdravotnímu stavu Jaruzelského. Soudce tvrdí, že exprezident by mohl k procesu, jen pokud se jeho stav zlepší.

Jaruzelski má rakovinu lymfatického systému, loni o Vánocích strávil několik dnů v nemocnici se zápalem plic a s problémy se srdcem.  

Na počátku července lékaři rozhodli, že někdejší generál se nejméně 12 měsíců nemůže účastnit soudu. Pokud se jeho stav do roka nezlepší, může se soudu vyhnout úplně. A to jak v případu obvinění kvůli masakru demonstrantů na polském pobřeží v roce 1970, tak i kvůli vyhlášení výjimečného stavu v roce 1981.  

Nepokoje vypukly v roce 1970 poté, co se zvýšily ceny potravin. Jaruzelski byl v tu dobu ministrem obrany. Bouře ukončil brutální zásah policie a vojska. Zemřely při tom desítky osob. 

V roce 1981 pak Jaruzelski vyhlásil výjimečný stav. Bylo to v noci z 12. na 13. prosince 1981. Výjimečný stav formálně trval do července 1983, v souvislosti s ním přišlo o život okolo 90 lidí a další tisíce osob byly internovány. 

Oba zmíněné procesy se táhnou již roky. Dosud v nich nepadl žádný verdikt. Exgenerál se v minulosti obětem a pozůstalým omluvil.