Moskva trvá na tom, že za nehodu můžou Poláci

Moskva – Moskva dnes odmítla připomínky polské vyšetřovací komise, která ve své závěrečné zprávě upozornila na chyby ruské strany při loňské nehodě polského vládního letounu u Smolensku. Ruští experti z Mezistátního leteckého výboru (MAK) jsou zajedno, že katastrofu, při které zahynulo 96 lidí včetně polského prezidenta Lecha Kaczyńského, zavinily chyby polských pilotů.

O to, kdo nese za neštěstí větší vinu, se Rusko s Polskem dohadovaly od samého začátku. Ruští vyšetřovatelé vidí příčinu výhradně v pochybení pilotů. Polská zpráva dává hlavní díl viny posádce letadla, ale uvádí i jiné faktory.

Na místě nehody u vojenského letiště ve Smolensku byla v době nehody hustá mlha a svou roli mohly sehrát i vzrostlé stromy, do kterých stroj narazil. „Bylo tam velké množství stromů přesahujících přípustnou výšku. Tyto stromy mohly překážet při přistávání a omezovat výhled také vedoucímu letového provozu,“ prohlásil člen polské vyšetřovací komise Maciej Lasek. 

Podle Poláků ruské úřady letiště na přílet vládního speciálu špatně připravily. Jen částečně například fungovala naváděcí světla. A posádce údajně dával vedoucí letového provozu špatné pokyny. Třísetstránková vyšetřovací zpráva vypovídá ale také o nedostatečném výcviku a špatné organizaci u polské vládní letky. 

Jenže Rusové vidí nehodu jinak. „Hypotéza o nefungujícím radiolokačním přistávacím systému je nepodložená. Komise nezjistila vady v práci letiště. Nedostatky ve vybavení letiště příčiny katastrofy neovlivnily,“ řekl dnes Alexej Morozov, předseda technické komise MAK. „Bezprostřední příčinou katastrofy bylo to, že posádka nepřijala rozhodnutí přeletět na záložní letiště, ačkoliv nejednou byla informována o velice špatném počasí na letišti,“ uvedl také. 

MAK přičítá vinu za havárii i tomu, že piloti byli po tlakem nadřízených. V kabině je totiž navštívil ředitel protokolu a velitel vojenského letectva. Varšava ale tlak posádky na přistání odmítá.

Při neštěstí loni v dubnu zahynul prezident Kaczyński s manželkou a 94 dalších významných polských představitelů.

Rusko okomentuje polské vyšetřování (zdroj: ČT24)