Chillon – hrad vystupující z vln Ženevského jezera

Ženevské jezero je největším a bezpochyby také nejznámějším švýcarským jezerem. Snad každý si při zmínce o něm vybaví Ženevu – město s ohromným vodotryskem přímo na jezeře a taky místo, kde anarchista Luigi Lucheni zavraždil rakouskou císařovnu Sisi. Jenže ještě větší historický poklad leží přesně na opačném konci jezera. Je jím hrad Chillon, který jako by se nořil do modrých vod alpského jezera. Jeho historie sahá nejméně do dvanáctého století a mezi jeho temné zdi umístil George Gordon Byron svou báseň Vězeň chillonský. Dodnes se zachoval i básníkův podpis na třetím pilíři místního žaláře.

Švýcarsko je zemí ostrých paradoxů a pro okolí Ženevského jezera to platí dvojnásob. Z jedné strany přímo proti hradu Chillon se nad ním jako varovně vztyčené ukazováky tyčí strmé svahy alpských vrcholů. Na dohled odtud je i střecha Evropy Mont Banc. Na druhé straně jezera, jen kousek od Chillonu, nás už ale nečeká jen krajina věčného chladu a ráj lyžařů. Naopak se zde rozprostírají úrodné vinice, i když jsou někdy až překvapivě strmé.

Jezero občas překvapí i zkušené kapitány velkými vlnami. Přesto když opustíte alpská úbočí a sjedete k Ženevskému jezeru, máte najednou pocit, že jste přijeli do teplých středomořských krajin. Ne vždy zde sice na turisty čekají třicetistupňová vedra, po chladnu švýcarských průsmyků a vrcholů, kde mnohdy i v parném létě klesají teploty pod nulu a i v létě místy leží sníh, působí jako balzám na tělo i duši.

A právě v malebné krajině Ženevského jezera nedaleko městečka Montreux stojí jeden z nejzachovalejších a nejznámějších evropských hradů – Chillon. Jeho mohutné opevnění a věže se odráží v hladině jezera. S modravými vodami je hrad nerozlučně spjat a vyfotit ho bez nich je prakticky nemožné.

Chillon se pyšní přírodním vodním příkopem

Do hradu se návštěvník dostane po mostě přes hradní příkop. Ten ale na rozdíl od jiných pevností není umělý. Při stavbě Chillonu víc než kde jinde využili středověcí stavitelé okolní terén. Hrad usadili na oválný ostrov o průměru 100 krát 50 metrů. Jak stavba pokračovala, ostrůvek pod ní naprosto zmizel. Dnes je z něj k vidění jen pár kamenů.

  • Vinice autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2763/276225.jpg
  • Hrad Chillon autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2763/276221.jpg
  • Ženevské jezero a hrad Chillon autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2763/276223.jpg
  • Hrad Chillon autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2763/276224.jpg

Hrad měl v minulosti především strategický význam. Ten, kdo ho ovládal, kontroloval i cestu kolem Ženevského jezera a mohl vybírat mýtné. Když vstoupíte mezi tlusté hradní zdi, neubráníte se ale myšlence, že byl také dokonalou pevností a vězením, ze kterého se dalo jen těžko utéct. A pevným žalářem byl Chillon také skutečně vybaven.

Dnes hrad kromě svých impozantních exteriérů láká především na tmavé sklepení, do kterého prorůstá základová skála, na níž pevnost stojí. V rozsáhlých nadzemních patrech hradu pak přitahují pozornost třeba fresky ve Správcově jídelně, kapli a Panském pokoji a nezapomenutelné jsou i pohledy z hradních věží. Kdo by ale čekal, že bude moci při prohlídce obdivovat množství starobylého nábytku, plete se. Podobně jako v sousední Francii, kde šlechtická sídla přišla o své pozlátko během krvavých revolucí, ani ve Švýcarsku se na nábytkové vybavení mnohdy svezené ze všech koutů země nehraje. Chillonu to na kouzlu ovšem neubírá.