Vojáci KFOR žádají posily

Priština/Brusel – Jednotky Severoatlantické aliance v Kosovu požádaly o posily. Je to důsledek násilností, které propukly minulý týden. Vláda v Prištině se pokusila obsadit dva přechody do Srbska, aby zajistila zákaz dovozu srbského zboží vyhlášený 20. července. Při následných incidentech jeden přechod vyhořel a zahynul albánský policista. Stanoviště teď střeží jednotky KFOR, které mají pravomoc použít zbraně. Srbský premiér Mirko Cvetković obvinil síly KFOR ze zaujatosti v tomto sporu, NATO to ale odmítá. Podle Cvetkoviče hrozí humanitární katastrofa.

„Žádáme o další vojáky pro Kosovo. Nemohu vám říct žádné počty, ale měl by to být asi prapor,“ uvedl mluvčí bezpečnostních sil NATO v Kosovu (KFOR) Dieter Wichter. „Situaci v zemi nadále kontrolujeme, máme tam dostatek vojáků. Nežádáme o posily kvůli tomu, že bychom nedokázali kontrolovat situaci, ale proto, aby si stávající vojáci odpočinuli,“ řekl také. 

Krize na kosovsko-srbských hranicích vypukla poté, co se kosovské policejní jednotky pokusily obsadit hraniční přechody Brnjak a Jarinje. Chtěly tak zajistit obchodní embargo na srbské zboží, které vláda vyhlásila 20. července.   

Tento krok, k němuž se Priština uchýlila poprvé od jednostranného vyhlášení nezávislosti Kosova v roce 2008, vyvolal rozhořčení místních Srbů. Při následných střetech zemřel albánský policista, navíc byl zapálen jeden z přechodů. 

Od té doby hlídají oblast jednotky KFOR, v místě je vyhlášená vojenská zóna a vojáci mohou použít i zbraně.