Netanjahu údajně zmírnil postoj k Obamově mírovému návrhu

Jeruzalém – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu údajně souhlasí s vymezením hranic palestinského státu na linii příměří na západním břehu Jordánu. Dosud přitom takové návrhy odmítal, aniž by zveřejnil své představy o hranicích. Podle izraelské televize Channel 2 TV je ale nyní Izrael ochoten obnovit mírové jednání s Palestinci na základě návrhů, které letos v květnu předložil americký prezident Barack Obama. Jejich součástí je existence palestinského státu v hranicích z roku 1967. Jak ale uvedla spolupracovnice ČT Tatiana Hoffmanová, sám Netanjahu tuto informaci nepotvrdil a izraelská ani palestinská strana se k ní oficiálně nevyjádřily.

Obama ve svém květnovém návrhu uvedl, že budoucí stát Palestinců by měl zahrnovat část palestinského území, které Izrael zabral po takzvané šestidenní válce v roce 1967. Kromě východního Jeruzaléma tehdy Izrael obsadil i západní břeh Jordánu. Na tomto území už celé roky vznikají židovské osady, které Palestinci považují za nelegální, ale Izrael si je chce ponechat. Případná dohoda o hranicích palestinského státu by proto musela zahrnovat vzájemnou výměnu území.

Netanjahu původně Obamův návrh odmítl s tím, že Izrael se z obsazeného území na západ od Jordánu nestáhne. Nyní podle izraelské televize izraelský premiér Obamův rámec pro jednání fakticky přijal a je ochoten přistoupit k výměně území osídlených židovskými osadníky. Izraelská televize citovala vysoce postaveného činitele židovského státu, který sice souhlas izraelského premiéra s Obamovým návrhem výslovně nepotvrdil, ale prohlásil, že „Izrael má v úmyslu vyzkoušet některé nové podněty k obnově mírových rozhovorů na základě Obamových návrhů“. Palestinské zdroje oznámily, že žádný nový návrh z izraelské strany dosud neobdržely.

Telefonát Tatiany Hoffmanové (zdroj: ČT24)