Australské vládní video má odradit nelegální imigranty

Canberra – Austrálie přitvrdila v boji proti nelegálním přistěhovalcům a přistoupila k neobvyklému kroku – na internet umístí videa, která je mají před riskantní cestou po moři odradit. V informačním klipu si nedobrovolně zahraje 54 nelegálních uprchlíků v indonéském rybářském člunu zastavených australskou pobřežní stráží a následně vyhoštěných do Malajsie.

Vzkaz imigrantům je jasný: Budete riskovat život na moři a do Austrálie se stejně nedostanete. Video v osmi jazycích bude cílit hlavně na potencionální uprchlíky z Íránu, Iráku, Afghánistánu, Srí Lanky a Vietnamu. „Víme, že mnoho lidí je negramotných nebo nemá přístup k internetu, ale tohle se velmi rychle rozkřikne,“ vysvětluje australský ministr pro imigraci Chris Bowen.

Australská vláda využívá dohodu, kterou koncem července uzavřela s Malajsií. Na vlastní náklady tam může přepravit 800 zadržených uprchlíků. Výměnou za to přijme čtyři tisíce už zaregistrovaných malajských imigrantů. Organizace na ochranu lidských práv ale upozorňují, že Malajsie nepodepsala dohodu OSN o uprchlících. Není proto zaručeno, že s nimi bude zacházet dobře.

Premiérka Julia Gillardová ale akci ministerstva pro imigraci podporuje. V Austrálii se v detenčních zařízeních na pevnině a na Vánočním ostrově tísní víc než šest tisíc žadatelů o azyl.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)