Řečtí taxikáři si chtějí udobřit naštvané turisty

Atény – Už třetí týden stávkují v Řecku taxikáři a o víkendu blokovali po celé zemi hlavní silniční tahy a letiště. Rozzlobené turisty, jimž svým protestem komplikují příjezdy do hotelů, si chtěli nyní udobřit a do některých míst v Řecku je vozili zadarmo. Protesty přišly ve vrcholící letní sezoně, přičemž právě turistika se významnou měrou podílí na tvorbě řeckého hrubého domácího produktu.

Taxikáři po třech neúspěšných jednáních obsadili i ulice před ministerstvem dopravy. Nelíbí se jim plány na liberalizaci podnikání - vláda chce jejich odvětví otevřít hospodářské soutěži. Jde o součást reforem, k nimž řeckou vládu tlačí Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF). Vláda například plánuje vydávání licencí na provoz taxislužby za nízký poplatek. Chce tak ukončit dosavadní systém, v němž mohou taxikáři prodat své licence za desítky tisíc eur. Odbory prodloužili svou původně dvoudenní stávku na neomezeně dlouhou dobu; chtějí ve stávce pokračovat, dokud se s vládou nedohodnou.

Například na Krétě víkendová blokáda způsobila zpoždění několika letů. Cestující museli za vedra dojít k terminálům pěšky a se zavazadly sotva stíhali své odlety; policie se pokoušela stávkující řidiče rozehnat slzným plynem. Asociace řeckých hoteliérů viní taxikáře z narušování cestovního ruchu a vytýká jim, že poškozují už beztak pošramocené jméno Řecka.

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula platební neschopnosti. Řecká vláda nyní v rámci podmínek pomoci provádí kromě úsporných opatření rovněž významné ekonomické reformy, jejichž součástí je liberalizace řady regulovaných odvětví.