Guatemala se začala vyrovnávat s minulostí

Guatemala - Přelomový verdikt vynesl vrchní soud v Guatemale. Zbytek života ve vězení stráví čtveřice bývalých vládních vojáků, kteří za občanské války v roce 1982 zmasakrovali přes 200 vesničanů včetně dětí ve vesnici Las Dos Erres. Tento zločin se stal nejkřiklavějším příkladem brutality dlouholetého konfliktu. Guatemalská občanská válka trvala 36 let, stála život skoro čtvrt milionu lidí a tisíce se dodnes pohřešují.

Jedná se o první podobný rozsudek v historii chudého středoamerického státu, v Guatemale tak skončila éra beztrestnosti za zločiny občanské války. „Za tento zločin vás každého odsuzuji ke třiceti letům vězení za vraždu každé z obětí, což dohromady dosahuje trestu šesti tisíc a třiceti let vězení,“ pronesla na závěr soudkyně Jazmin Barriosová.

Verdikt na veřejné galerii příbuzní obětí přivítali dlouhotrvajícím jásotem. „Všichni z Las Dos Erres jsou šťastní, dosáhli jsme spravedlnosti. Ti lidé neměli nejmenší soucit se svými oběťmi, s dětmi, starci, nevinnými a pracovitými lidmi, které zabili,“ neskrývala radost nad verdiktem Silvia Escobarová, která při masakru přišla o několik příbuzných.

Průlomový soud v Guatemale (zdroj: ČT24)

Masakr se zapsal do guatemalských dějin jako jedna z jeho nejhorších kapitol. Vojáci elitní jednotky se v prosinci 1982 tři dny snažili z vesničanů vytlouct informace o ukradených zbraních, kterých se měli zmocnit levicoví povstalci. Nakonec postříleli, uškrtili a ubili 201 lidí, z toho mnoho žen a dětí, a naházeli je do studny.

Čtveřice vojáků však žádnou vinu necítí. „Nelituji ničeho, bylo to pro tu ušlechtilou instituci, ke které jsem patřil a budu patřit, mám ji v krvi. Guatemalská armádo, nevadí mi, že na sebe beru tvoji vinu. Navždy budu tvým vojákem,“ prohlásil pateticky odsouzený Carlos Carias.