Osvobozena dívka, jež měla zřejmě na krku bombu

Sydney - Po desetihodinové operaci dnes speciální jednotka australské policie vysvobodila dívku, která měla na krku podezřelé zařízení, které by mohla být bomba. Policie zatím nepotvrdila, zda měla dívka na těle skutečně výbušninu, podezřelý balíček ale nyní zkoumají pyrotechnici. Dívka je v pořádku, pečují o ni psychologové.

Mladá Australanka zažila dnes životní drama. Osmnáctiletá žena přivolala policii a uvedla, že do domu vnikl muž v kukle a připevnil jí bombu kolem krku. Do jejího bytu na předměstí Sydney pak dorazili pyrotechnici, policejní vyjednavači a psychologové. Policie sice odmítla potvrdit, že měla dívka výbušninu přímo na těle, potvrdila ovšem, že se nacházela v blízkosti její osoby.

Policejní komisař Mark Murdoch označil případ za velmi citlivý a uvedl: „Doufáme kvůli té mladé dámě a její rodině, že to vyřeším tak rychle, jak to jen půjde. Budeme potřebovat dost času na to, abychom se ujistili, že jsme dívku ochránili a dostali ji z nebezpečí.“ Nakonec to trvalo celých deset hodin, než odborníci ženu osvobodili. Dívka s policisty spolupracovala a podle Murdocha si vedla velmi dobře.

Rozhovor s Bohumilem Vostalem (zdroj: ČT24)

Jak se jí dostala bomba na tělo, zatím policie neuvedla. Vyklidili ovšem blízké okolí a na místě zasahují pyrotechnici a záchranáři.

Vzhledem k tomu, že k incidentu došlo v luxusní čtvrti Sydney, kde žijí movití obyvatelé, spekuluje se, že může jít o případ vydírání. Není ovšem zatím vůbec jasné, zda měla dívka u sebe skutečně výbušninu nebo zda šlo jen o falešný poplach.