Kate se připravuje na únos

Londýn – Vévodkyně z Cambridge a královská novomanželka Kate stejně jako ostatní členové královské rodiny prochází speciálním výcvikem, který ji má ochránit před únosem a případně ji na něj připravit. Kate se tak pod dohledem speciálních britských jednotek učí, jak si všímat podezřelých osob, či jak reagovat na případný útok.

Velmi fyzicky i psychicky náročný kurz vedou příslušníci speciálních jednotek SAS a podílí se na něm i královská ochranka a členové kontrarozvědky MI5. „Výcvik chránící před únosem učí, jak se vyrovnat s takovou situací psychicky i fyzicky. Psychická stránka například zahrnuje reakci na nezvyklé situace,“ informoval zdroj britský list The Sun. 

Kate by se tak měla naučit všímat si nezvyklých věcí ve známém prostředí, reagovat na útok a případně si vytvořit vztah s únosci. Stejně tak se učí řídit v krajních podmínkách a vytvářet a předávat zachráncům kódovaná sdělení. 

Stejný kurz absolvovali také další členové královské domácnosti, včetně samotné královny, prince Williama i jeho rodičů, prince Charlese a princezny Diany. William kurzem prošel už ve svých 16 letech na základně v Herefordu a učil se na něm mimo jiné střílet ze samopalu. Diana si prý při výcviku spálila vlasy od světlice. Sama královna znalosti z kurzu využila v roce 1982, když do její ložnice pronikl v noci nepozorován Michael Fagan. Královna s ním zavedla hovor a mezitím přivolala ochranku.

Vydáno pod