OSN rozšířila oblast hladomoru v Somálsku

Mogadišo – Organizace spojených národů označila další tři lokality v Somálsku za oblasti hladomoru. Jde o region Middle Shabelle, zařízení pro uprchlíky v lokalitě Afgoye a tábory se somálskými uprchlíky v hlavním městě Mogadišu. Počet oblastí hladomoru ve zbídačelé východoafrické zemi tak stoupl na pět.

Podle OSN naléhavou pomoc potřebuje 3,2 z celkem 7,5 milionu obyvatel Somálska. Zemi trápí nejhorší sucho za posledních 60 let. 

Podle OSN hladomor v postižených oblastech panuje tehdy, pokud je více než 30 procent dětí v dané lokalitě podvyživených a kvůli nedostatku potravin v nich umírají dva lidé na 10 tisíc obyvatel denně. 

V Somálsku je rozdělování pomoci obtížné, protože centrální a jižní část země ovládají islamisté, kteří podle svědků brání potřebným v přístupu k pomoci.

Švýcarsko se dnes rozhodlo, že na pomoc obětem potravinové krize ve východní Africe věnuje dalších 4,5 milionu franků (bezmála sto milionů korun). Švýcarská prezidentka Micheline Calmyová-Reyová je nyní na návštěvě v Keni, a je tak první hlavou státu ze západních zemí, která v současné humanitární krizi do postižených afrických zemí zavítala. O pomoci obětem hladomoru měli afričtí politici a představitelé mezinárodních organizací jednat už příští týden na speciální dárcovské konferenci, jenže ta se z organizačních důvodů zatím odkládá.