Za smolenskou tragédii padají v Polsku další hlavy

Varšava - Polsko zruší letecký pluk, jehož piloti přepravovali státní delegace. Armádu kromě toho podle premiéra Donalda Tuska opustí 13 důstojníků včetně tří generálů. Vláda tak reaguje na závěry vyšetřování loňské letecké havárie u ruského Smolenska. Zahynulo při ní 96 lidí, včetně prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho ženy. Vyšetřování prokázalo, že za neštěstí mohli z velké části piloti. Zpráva vládní komise vytkla zásadní chyby také tomuto dříve elitnímu pluku.

Nový polský ministr obrany Tomasz Siemoniak upřesnil, že mezi třemi generály je jeden bývalým a druhý současným šéfem pro výcvik letců. O práci na ministerstvu obrany přišel také jeden z ministrových náměstků. Siemoniak dodal, že seznam lidí, kteří měli dostat z armády vyhazov, byl původně delší, v posledních měsících ale odešli sami. Už minulý týden podal demisi ministr obrany Bogdan Klich, v čele tohoto resortu ho nahradil právě Siemoniak.

Bogdan Klich a Tomasz Siemoniak
Zdroj: ČTK/AP/Czarek Sokolowski

Nejvýše postavené polské politiky napříště budou přepravovat civilní piloti ze státních aerolinií LOT. Nicméně vrtulníky s nimi budou létat vojenští piloti. Letadla, se kterými nyní létají příslušníci 36. pluku, Polsko prodá. Je mezi nimi i druhý Tupolev 154M, „dvojče“ stroje, který havaroval loni v dubnu u Smolenska. Letečtí odborníci upozorňují, že civilní piloti nebudou moci létat do krizových oblastí, jakou je například Afghánistán, kde působí polští vojáci.

Siemoniak ujistil, že pro dobré piloty i pozemní personál z 36. pluku se ve vzdušných silách najde místo.