O občanství přišla za rok stovka Slováků

Komárno/Levice - Od chvíle, kdy Slovensko před rokem zrušilo možnost mít dvě občanství, přišlo o to slovenské 105 lidí. Zákon byl namířený proti Budapešti, který začala masově nabízet občanství etnickým Maďarům. Paradoxně nejvíc Slováků ale přišlo o občanství kvůli českému - kvůli maďarskému jen pár. Někteří nový status tají, jiní si dvojí občanství chtějí vybojovat u soudu.

Pro Maďary ze Srbska či Rumunska znamená maďarský pas neomezenou vstupenku do Schengenu, pro ty ze Slovenska naopak ztrátu domácích privilegií. „Podle zákona je každý povinen nahlásit získání nového státního občanství a podle zákona v takovém případě automaticky ztrácí občanství slovenské,“ říká mluvčí ministerstva vnitra Gábor Grendel.

Maďaři tvrdí, že už zaevidovali přes 100 tisíc žádostí o občanství. Kolik nových obyvatel je ze Slovenska, Budapešť ale tají. Přiznalo se jich jen devět. Své občanství tají i Jozef Berenyi, šéf mimoparlamentní Strany maďarské koalice (SMK). Nejprve hrdě prohlašoval, že požádal o maďarské občanství, když ale zjistil, že jako cizinec by se musel se šéfovským křeslem rozloučit, odmlčel se. O novém občanství naopak veřejně mluví jeho mladší kolega László Gubík. Nabízí i snímky z přísahy v Maďarsku, slovenským úřadům se ale nahlásit nehodlá - prý se cítí být i Slovákem. Kdyby mu slovenský stát občanství odebral, hnal by to podle svých slov až k ústavnímu soudu, případně k evropským orgánům.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Je otázka, kdo v boji o občanství nakonec vyhraje, některé prohry jsou ale zřejmé již dnes. Hokejista Laco Sikorčin vyměnil občanství, aby se s maďarským týmem mohl pokusit dostat mezi elitu. Nevyšlo to. Předčasně se po volbách radovali i Maďaři ve slovenské koalici: Změnu zákona o dvojím občanství neprosadili a jejich preference klesají. Naopak architekt Nándor Litomericzký z Komárna, žádající o maďarské občanství, tvrdí, že mu nevadí bydlet na domácí adrese jako cizinec. „Já tím nic neztratím, pro mě je slovenské státní občanství nepotřebné. V rámci EU je úplně jedno, kdo jaké občanství má,“ vysvětluje.