USA přitvrdily v tlaku na Sýrii, v Hamá hrozí humanitární krize

Washington/Damašek – Spojené státy stupňují tlak na syrského prezidenta Bašára Asada, jehož vládu obvinila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová z odpovědnosti za smrt více než dvou tisíc lidí při pokojných protestech. Ministryně také zopakovala, že Asad přišel o legitimitu svou zemi nadále vést. Situace v syrském městě Hamá okupovaném armádou se mezitím neodvratně mění v humanitární krizi. V důsledku masivní vojenské operace, která v minulých dnech brutálně potlačila odpor proti režimu, lidé v Hamá pociťují vážný nedostatek potravin a léků, mrtví nejsou řádně pohřbíváni a komunální služby nefungují.

Navzdory represím dnes desetitisíce obyvatel syrských měst znovu vyšly do ulic, aby protestovaly proti Asadově režimu. Z Damašku se protesty rozšířily do Dará na jihu země, Dajr az-Zauru na východě, do Homsu v centrální části Sýrie a do Kámišlí na kurdském severu. V Damašku dnes bezpečnostní síly zabily nejméně čtyři demonstranty. V noci na dnešek si ostřelování vyžádalo nejméně sedm mrtvých.

Asadův režim se snaží vypořádat s protesty opozice už pět měsíců. V posledních dnech násilí páchané syrskou armádou eskalovalo.

USA ve čtvrtek rozšířily seznam Syřanů vystavených sankcím o prominentního syrského obchodníka a o člena parlamentu, kteří mají úzké kontakty s Asadem a jeho bratrem. Jde již o čtvrté rozšíření sankcí proti Sýrii ze strany USA od začátku demonstrací proti Asadově vládě v polovině března.

USA stupňují tlak na syrský režim (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zahraničí USA oznámilo, že americký velvyslanec v Sýrii Robert Ford se dnes do Damašku vrátí. Ford pobýval několik dní v USA, aby Kongres detailně informoval o situaci. Někteří američtí poslanci vyzývali Clintonovou, aby Forda na protest proti Asadovým krvavým akcím do Damašku neposílala. Svého velvyslance ze Sýrie v minulých dnech odvolala Itálie.