V Bělorusku zatkli šéfa největší organizace na ochranu lidských práv

Minsk - Minská policie zadržela Alese Bjaljackého, šéfa největší běloruské organizace na ochranu lidských práv Vjasna. Po výslechu byl vzat do vazby na dobu nejméně tří dnů pro podezření z daňových úniků. Hrozí mu až sedmileté vězení. Obviňování z finančních machinací a daňových podvodů je častou záminkou běloruské justice při raziích proti opozičníkům. Právě tímto způsobem se například policie v minulých letech pokusila zlikvidovat vedení Svazu Poláků v Bělorusku, organizace hájící zájmy silné polské menšiny. Proti zatčení Bjaljackého se v zahraničí zvedla vlna protestů, žádost o jeho propuštění adresovalo Minsku i české ministerstvo zahraničí.

Zatčení známého občanského aktivisty předcházela razie v kancelářích Vjasny, jejíž dokumentaci policie zabavila. Policisté rovněž prohledali Bjaljackého minský byt, odkud odnesli počítač a datové nosiče. Rodinu zadrženého aktivisty policie vyvezla mimo hlavní město.

Osmačtyřicetiletý disident Bjaljacki patří k předním ochráncům lidských práv v postsovětských zemích; je místopředsedou Mezinárodní federace lidských práv. V čele Vjasny, kterou v roce 2003 běloruské úřady postavily mimo zákon, stojí od roku 1998.

Přestože působí v Bělorusku v podstatě ilegálně, stala se organizace Vjasna důležitou oporou pro celý běloruský disent. Po zadržení špiček běloruské opozice po loňských prosincových prezidentských volbách organizace poskytovala materiální i právní pomoc zadrženým a jejich rodinám. Pro zahraniční novináře se stala důležitým zdrojem informací.

Bjaljackij, který obdržel v roce 2005 cenu Homo Homini udělovanou českou nevládní organizací Člověk v tísni, projevuje podle české diplomacie nezdolnou snahu o prosazování lidských práv v Bělorusku. Osobní dopis s vyjádřením podpory mu letos poslal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. K propuštění šéfa Vjasny vyzvalo i litevské ministerstvo zahraničí a předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek.