Vyděšení policisté v Ascensiónu dali výpověď - všichni do jednoho

Mexiko – V severomexickém Ascensiónu podalo všech 20 tamních policistů výpověď. K nezvyklému kroku je vedl strach z drogových kartelů poté, co byli v úterý zavražděni tři jejich kolegové. Starosta města se 13 tisíci obyvateli, které leží ve státě Chihuahua nedaleko hranic s USA, požádal o vyslání státních a federálních jednotek.

Mexický prezident Felipe Calderón vyhlásil po nástupu do úřadu v roce 2006 válku drogovým kartelům, bezpečnostní situaci v zemi se mu ale stabilizovat nepodařilo. Kartely bojují mezi sebou o nejlukrativnější pašerácké stezky do USA i proti policistům a vojákům, kteří se snaží jejich činnosti bránit. Za posledních pět let bylo v souvislosti s drogovým násilím zabito na 40 tisíc lidí.

Mexické ministerstvo obrany ve čtvrtek oznámilo, že při devatenáctidenním zátahu proti drogovému gangu Zetas v severním Mexiku bylo zabito 30 jeho členů a jeden voják. Téměř 200 lidí bylo zatčeno.

Sinaloou znějí „narcocorridos“ - písně oslavující obchod s drogami

Ve státě Sinaloa, který je kolébkou největšího drogového kartelu v zemi, přitom rozhlasové stanice hrají balady opěvující obchodníky s drogami - navzdory tomu, že zdejší úřady vysílání tzv. „narcocorridos“ zakázaly. Sinaloa na tichomořském pobřeží patří k trojici nejnásilnějších států v Mexiku, v loňském roce tu oficiální statistiky registrovaly přes 2 200 vražd.

Text jedné z „narcocorridos“: 
„Se samopalem a bazukou na zádech neváháme střelit do hlavy ty, kdo se stavějí na odpor, jsme krvelační, jsme magoři ve své kůži. To, co milujeme, je vraždit.“

Narcocorridos líčí horečný život a lásky narkoobchodníků. Od 70. a 80. let jsou součástí lidové kultury. Avšak poněkud černější novou vlnu představuje v posledních letech takzvané Pomatené hnutí. „Sledujeme změnu v narcocorridos, které se staly hypernásilné; jejich autoři neváhají propagovat například čtvrcení,“ upozorňuje kalifornský odborník a autor knihy o tomto tématu Juan Carlos Ramirez-Pimienta. Podle něj je nemožné zjistit, kolik hudebních skupin tohoto žánru se zformovalo.

Vydáno pod