Kim Čong-il se narodil jako Jura?

Pchjongjang - Severní Korea nechává jen zřídka nahlédnout do zákulisí politické elity. Nejasné je dokonce i místo narození vůdce Kim Čong-ila. Zatímco podle oficiálních údajů se narodil v roce 1942 v Koreji, podle ruských zdrojů přišel na svět o rok dřív v Sovětském svazu.

Vesnice Vjatskoje leží 70 kilometrů od Chabarovska na ruském Dálném východě. Za války tady byl tábor čínských a korejských jednotek, které společně bojovaly proti Japoncům. Výcvik tu podstoupil i Kim Čong-ilův otec, první severokorejský vůdce Kim Ir-sen. Do Sovětského svazu přišel, když jeho partyzánskou jednotku ve 40. roce vytěsnili Japonci.

Kim Ir-sen tu prožil pět let. Po porážce Japonska se jako major Rudé armády vrátil do Pchjongjangu. Vesničané nepochybují, že jeho syn se narodil tady. Ochotně dokonce ukazují zbytky rodného domu. „Pamatuju si ten tábor, nesměli jsme tam chodit. Ale čínští a korejští vojáci chodili po vesnici volně. Na břehu řeky měli klub a někteří chodili i za ženami. Když odešli, nechali po sobě tři nebo čtyři těhotné,“ říká pamětník z vesnice Vjatskoje Anatolij Korovikov. 

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

To všechno neodpovídá oficiální severokorejské verzi. Ruské archivy jsou dodnes tajné, a tak nemohou odhalit pravdu. Koreanista na univerzitách MGIMO a RGGU Valerij Denisov ale naznačuje: „Kim Ir-Sen velel korejskému praporu 88. Mezinárodní brigády. Je známý fakt, že 16. února 1941 se mu ve Vjatském narodil syn. Tehdy mu říkali ruským jménem Jura.  Korejská historiografie ale rozhodla, že vůdce se musí narodit v Koreji, a tak prosazuje druhou verzi.“ 

Jak to přesně bylo, vědí s jistotou jen Kim Ir-senovi spolubojovníci. Tajemství si ale odnesli s sebou do hrobu.